Cartofii, mai puţini şi mai scumpi

Data: 12 Octombrie 2022

Producţia medie de cartofi va fi în acest an de circa 19 tone la hectar, mai scăzută cu cel puţin 20% faţă de media multianuală, arată estimările Direcţiei Agricole a judeţului Covasna. 

„Seceta din iunie şi iulie a afectat foarte mult culturile de cartofi, îndeosebi cartoful de industrializare, cel pentru cipsuri, în proporţie de 35-40%. Producătorii o să aibă probleme cu onorarea contractelor cu procesatorii. La cartoful de consum, ploaia i-a prins în starea de vegetaţie, iar aici pierderea e mai mică, de 20-25% faţă de media multianuală. Până acum cartofii de consum s-au recoltat de pe aproximativ 90% din suprafaţă, iar după estimările noastre va fi o producţie medie de 19 tone la hectar”, a declarat Kozma Bela, directorul Direcţiei Agricole Covasna, citat de Agerpres.

În schimb, preţul cartofului a crescut faţă de anul trecut din cauza majorării costurilor de producţie, în principal a îngrăşămintelor, pesticidelor şi combustibililor, însă fermierii susţin că preţul de 1,50-2 lei/kg nu acoperă cheltuielile. 

„Mulţi se gândesc ca la anul să nu mai planteze cartofi, în special fermierii care nu pot asigura apa pentru irigaţii. Totul se importă: sămânţă, erbicide, pesticide, îngrăşăminte, utilaje; în afară de pământ, totul se importă, inclusiv am ajuns să importăm şi forţă de muncă”, a mai spus şeful Direcţiei Agricole Covasna.

Şi în magazine preţul la cartofi a crescut în luna august 2022 cu 54,34% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică. 

În judeţul Covasna s-au cultivat anul acesta circa 12.800 de hectare cu cartofi, din care 7.800 pentru consum. (O. N.)