Cartofii româneşti, puţini şi scumpi
Stocurile de cartofi ale fermierilor din Harghita sunt în scădere, din cauza cererii tot mai mari din ultima perioadă, care a dus şi la creşterea preţului, de patru ori mai mare decât în anii precedenţi. Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita le-a recomandat producătorilor de cartofi care mai au stocuri în depozite să nu ţină foarte mult la preţ, întrucât există posibilitatea ca acesta să înceapă să scadă.
Anul trecut producţia de cartofi a fost mai slabă în vestul Europei, din cauza secetei, importurile au fost mult mai mici decât în alţi ani, iar cererea pentru cartofii autohtoni a fost tot mai mare, lucru care i-a bucurat pe producătorii români pentru că le-a permis să ridice preţul kilogramului, după câţiva ani în care s-au plâns că lucrează în pierdere. Directorul Direcţiei Agricole Harghita, Jeno Torok, declara toamna trecută că producţia medie la hectar a fost, în 2018, de aproximativ 24 de tone, cu 10% mai mică decât în 2017.
„În sfârşit, a venit un an favorabil, după trei ani când preţul era foarte slab. Anul trecut în această perioadă (toamna lui 2017, n.r.), era încă preţul în jur de 40 de bani şi aşa a fost de trei ani, unii lucrau chiar în pierdere şi s-a redus şi suprafaţa (cultivată cu cartofi - n.r.). În acest an, preţul este foarte bun, a pornit în toamnă, la recoltare, de la 1 leu/kg, la sfârşitul anului a ajuns la 1,4 lei/kg, iar acum este 1,7 lei/kg, de patru ori mai mare”, a explicat Jeno Torok.
Potrivit sursei citate, la producătorii mari de cartofi, care au contracte anuale ferme, majoritatea cartofilor s-au vândut deja fabricilor de chipsuri, aceştia rămânând cu un stoc redus, raportat la cererea crescută.
În prezent, se mai găsesc cartofi la producătorii mici şi mijlocii din judeţ, care „ţin la preţ”, dorind astfel să-şi recupereze cheltuielile făcute anul trecut.
„La ora actuală, cartofi mai mulţi se găsesc la producătorii mici şi mijlocii, dar oamenii ţin la preţ, ca să recupereze cheltuielile destul de consistente de anul trecut. Anul trecut a fost un an dificil, cu exces de umiditate pe unele parcele şi multe tratamente contra manei. Producţia medie pe judeţ nu a fost aşa de slabă, a fost acceptabilă, dar producţia din Europa fiind mică, a influenţat atât formarea preţului, cât şi cererea crescută”, a explicat şeful Direcţiei Agricole Harghita.
Acesta le-a recomandat producătorilor de cartofi care mai au stocuri în depozite să nu ţină foarte mult la preţ, întrucât există posibilitatea ca acesta să înceapă să scadă.
„Eu le-aş propune producătorilor de cartofi să nu rişte, să nu exagereze şi să ţină foarte mult la preţ, fiindcă în ultimul moment s-ar putea să se aducă (cartofi - n.r.) din străinătate, după ce preţul ajunge la un anumit nivel, şi s-ar putea să fie o descreştere a preţului. Preţul nu poate numai să urce, sunt şi coborâşuri”, a menţionat Jeno Torok.
Întrebat dacă până la Paşti vor mai fi cartofi în depozitele din Harghita, acesta a opinat că magazinele nu vor rămâne goale.
„Ceva o să fie, în comunele şi satele îndepărtate de drumurile naţionale, lăturalnice, care în unii ani au rămas cu cartofii nevânduţi complet. În acest an vor fi vizitaţi şi ei. Când este criză, (...) cei care au cartofi au grijă mai multă de ei. S-ar putea ca în astfel de situaţii să existe stocuri, nu foarte mari, la ei”, a conchis specialistul.
Potrivit datelor Eurostat din 2017, România este pe locul şapte în topul producătorilor de cartofi din Europa, în care primele poziţii sunt ocupate de Germania, Franța, Țările de Jos şi Polonia. România produce aproximativ 2,6 milioane de tone de cartofi pe an, potrivit unui raport publicat în 2017.
Când vine vorba de consum, datele Institutului Național de Statistică din ultimii ani arată că fiecare român consumă peste 95 de kilograme de cartofi pe an. În total, în România se consumă circa 1,8 milioane de tone de cartofi anual, mai puţin decât producţia anuală de circa 2,6 milioane de tone. Cu alte cuvinte, cel puţin teoretic, o criză a cartofilor ar trebui să fie exclusă.