Casa Albă împinge Kievul spre masa negocierilor

Data: 14 Noiembrie 2022

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mai redus din condiţiile pe care le pune pentru a se aşeza la masa negocierilor cu Rusia şi nu mai cere destituirea şefului statului rus, Vladimir Putin, a relatat cotidianul ucrainean în limba engleză Kyiv Post, citat de EFE.

Kyiv Post, care are ca surse doi funcţionari familiarizaţi cu subiectul, aminteşte că, la 6 noiembrie, Zelenski a declarat că este deschis „discuţiilor sincere” cu Rusia, în condiţii care se referă la restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, pedepsirea criminalilor de război şi reparaţii de război. Însă, spre deosebire de alte anunţuri, Zelenski nu a mai menţionat condiţia potrivit căreia nu va negocia decât cu un alt lider rus decât Putin, a remarcat publicația.

Schimbarea s-a produs după „zile de negocieri între Kiev şi Washington” care au inclus o reuniune a consilierului pentru securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, cu Zelenski, în capitala ucraineană.

Una din sursele citate de Kyiv Post, care a făcut declarații sub protecția anonimatului, a spus că americanii i-au transmis lui Zelenski că trebuie să demonstreze „mai mult entuziasm în a pune capăt conflictului într-un mod prietenesc şi înţelept” și să arate „pe scena internaţională că Ucraina, şi nu Rusia, este partea care caută pacea”.

Kyiv Post mai scrie că, în ultimele zile, s-au confirmat și contactele între responsabili ucraineni şi ruşi „într-un efort de a calma tensiunile şi de a evita greşelile” în acest război declanşat de Rusia la 24 februarie.

Pe de altă parte, armata ucraineană avansează în sudul țării, pe măsură ce trupele ruse se retrag, și a eliberat 41 de aşezări din jurul oraşului Herson. (C. Z.)