Casa Enescu din Mihăileni intră în conservare

Data: 16 Iulie 2014

Casa din comuna Mihăileni, judeţul Botoşani, în care a copilărit şi şi-a petrecut vacanţele de vară marele muzician George Enescu, inclusă, recent, pe lista obiectivelor din patrimoniul cultural naţional, va intra într-un proces de conservare, a declarat miercuri, pentru Agerpres, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural (DJCPN) Botoşani, Dănuţ Huţu. „S-a făcut o înţelegere între arhitectul Sturdza (preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, dar şi director executiv al Fundaţiei Pro Patrimonio) şi reprezentanta proprietarului prin care s-a solicitat avizul. Deja Primăria Mihăileni a emis autorizaţia pentru intervenţie. Avizul nostru este pentru intervenţia în caz de urgenţă, când lucrările sunt absolut necesare, pentru ca locuinţa să nu intre în colaps“, a afirmat Huţu.

Lucrările vor fi provizorii, până ce clădirea va intra în reabilitare. Directorul DJCPN susţine că a fost iniţiată o colectă de fonduri în vederea refacerii casei lui Enescu.

Casa din Mihăileni a aparţinut bunicilor după mamă ai lui George Enescu, preotul Ioan Cosmovici şi soţia sa Zenovia. Acolo s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo Maria Enescu a şi murit, în martie 1909. (Cristina Zamfirescu)