Casă pentru o familie nevoiaşă, ridicată de Mănăstirea Hadâmbu
În satul Ioan Neculce din judeţul Iaşi se află în construcţie o casă pentru familia Ciobanu, formată din 12 membri. În prezent, copiii locuiesc într-un spaţiu impropriu, fără energie electrică. Impresionat de situaţia acestei familii, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi, a venit cu iniţiativa de a ridica o nouă locuinţă.
Ieri după-amiaza, 5 septembrie 2019, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, a vizitat şantierul casei în care vor locui cei 12 membri ai familiei Ciobanu din satul Ion Neculce. Părintele stareţ a fost informat cu acest prilej cu privire la etapele următoare. În prezent, pereţii sunt ridicaţi, iar ulterior vor începe lucrările de finisare. Termenul de finalizare al casei (la roşu) este estimat pentru finalul lunii septembrie 2019. „Suntem deosebit de bucuroşi pentru că s-a reuşit într-un timp atât de scurt să ridicăm casa pentru cei zece copii. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, vom turna placa din beton. Lucrările derulate până în prezent s-au întreprins prin dragostea credincioşilor din ţară şi din străinătate.
Ne dorim ca până la începutul iernii copiii nevoiaşi să poată locui alături de părinţii lor în noua locuinţă. Am nădejea că cei ce ne-au ajutat până în prezent vor fi alături de noi în continuare”, s-a exprimat arhimandritul Nicodim Gheorghiţă.
Părintele Nicodim Gheorghiţă, impresionat de situaţia familiei Ciobanu
La sfârşitul lunii noiembrie 2018, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi, împreună cu protosinghelul Iorest Goraş, secretarul mănăstirii, au ajuns în casa familiei Ciobanu din satul Ion Neculce. Părintele stareţ a oferit atunci daruri constând în alimente, dulciuri, produse de igienă, lenjerie şi alte bunuri necesare unei gospodării. În pragul casei vechi de peste 70 de ani, acoperită pe alocuri cu diferite materiale şi în care pătrundea apa, din cauza faptului că era deteriorat acoperişul, părintele Nicodim a fost întâmpinat de Elena Ciobanu. Era acasă cu cei trei din cei zece copii şi pregătea de mâncare într-o încăpere de câţiva metri pătraţi. Elena Ciobanu a povestit atunci în câteva cuvinte cum decurge viaţa de zi cu zi într-o casă fără curent electric, dar şi problemele legate de casa aflată în risc din cauza acoperişului putred. Impresionat de condiţiile precare ale acestei familii, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a promis că va ridica o casă nouă. Astfel, a găsit înţelegere şi deschidere în primul rând din partea primarului comunei Ioan Neculce, Gheorghe Văleanu, care, cu sprijinul Consiliului local, a oferit o suprafaţă de teren pentru noua clădire. Slujba de sfinţire a locului pentru casa celor zece copii a fost oficiată joi, 30 mai 2019, de un sobor de preoţi. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, pe 23 iulie, au fost săpate şanţurile pentru fundaţie, iar o zi mai târziu, miercuri, 24 iulie, s-a turnat betonul până la cota 0. Părintele stareţ de la Mănăstirea Hadâmbu i-a mobilizat în această lucrare pe fiii duhovniceşti ai Cuvioşiei Sale, care s-au alăturat cu discreţie acestui gând frumos. Din obolul pelerinilor şi al donatorilor, având susţinere din partea autorităţilor locale din comuna Ion Neculce şi donaţii în materiale de construcţii, casa pentru cei zece copii se ridică spre slava lui Dumnezeu, având mijlocirea Maicii Domnului. În după-amiaza zilei de 12 august, s-au continuat lucrările la fundaţie. La această etapă deosebit de imporantă a fost prezent şi arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, cel ce a iniţiat acest proiect cu sprijinul primarului comunei Ion Neculce, Gheorghe Văleanu. Costurile pentru această lucrare au fost suportate de Mănăstirea Hadâmbu din jertfa pe care au lăsat-o pelerinii din ţară şi din străinătate.
Donaţiile în lei pentru casa familiei Ciobanu din satul Ion Neculce se pot face în contul RO75RZBR0000060000279276 deschis la Raiffeisen Bank pe numele Mănăstirea Hadâmbu.