Case tradiționale refăcute prin PNRR

Data: 15 Martie 2023

Opt case tradiţionale din satul hunedorean Alun, comuna Bunila, cunoscut şi sub numele de „satul de marmură”, vor fi reabilitate şi introduse apoi într-un circuit turistic, în baza unui proiect în valoare de 2,98 milioane de lei, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Cele opt gospodării au o vechime cuprinsă între 50 şi 100 de ani, sunt construite din lemn şi au fundaţia din marmură, material care se găseşte din abundenţă în zonă.
„Selecţia acestor case s-a realizat în urma unei vizite în teren împreună cu specialişti în arhitectură şi în domeniul cultural, reprezentanţi ai Primăriei Bunila, ai proprietarilor şi ai Asociaţiei SalvaSat - care se ocupă de acest proiect”, a declarat, pentru Agerpres, managerul Ioan Bârsan, din partea Asociaţiei SalvaSat.

Potrivit acestuia, proprietarii caselor incluse în program se obligă să nu le înstrăineze timp de 5-10 ani și să accepte fotografierea şi introducerea lor într-o rută turistică, prin programul România Atractivă.

„Satul va intra astfel într-un circuit turistic alături de alte aşezări rurale din România cu arhitectură tradiţională. Va fi păstrat actualul drum de marmură care duce în sat, iar autorităţile locale au în plan să facă şi un drum paralel cu cel existent, pentru un acces mai uşor”, a explicat Bârsan. Proiectul trebuie finalizat până în 2026.

Datorită carierei de marmură din apropiere, Alun a fost una dintre aşezările bogate din judeţul Hunedoara, dar s-a depopulat după 1990, iar în 2011 mai avea 17 locuitori. Marmura de Alun a fost folosită, printre altele, la construirea Palatului Parlamentului şi la ridicarea uneia dintre cele două biserici din sat. (C. Z.)