„Casnicii lui Dumnezeu” din neamul nostru, cinstiți în lavra lor din Capitală

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 07 Iulie 2024

Biserica Ortodoxă Română a dedicat Duminica a 2-a după Pogorârea Duhului Sfânt cinstirii tuturor celor din neamul nostru, care în toate timpurile s-au arătat bineplăcuți lui Dumnezeu prin viață sfântă și lucrare duhovnicească aleasă. În această zi de sărbătoare, Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din sectorul 4 al Capitalei și-a sărbătorit ocrotitorii. Programul liturgic care a culminat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a inclus și sfințirea a două noi racle.

Născută din evlavia și dragostea fericitului întru pomenire Patriarh Teoctist pentru toți sfinții odrăsliți de Biserică în neamul nostru, Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” și-a cinstit ocrotitorii în a doua duminică după Pogorârea Duhului Sfânt cu aceeași evlavie și bucurie ca și în urmă cu aproape două decenii, când, prin rugăciunile vrednicului de pomenire ctitor, primea veș­mântul luminos al harului.

Numeroși credincioși au participat cu credință și cu dragoste la sărbătoarea mănăstirii, primind cu bucurie vizita Prea­sfințitului Părinte Paisie Sinaitul, care a săvârșit mai întâi slujba de sfințire a două noi racle, măiestrit întocmite la Atelierele Patriarhiei Române, care își desfășoară activitatea în incinta acestui ansamblu monahal. Prima raclă lucrată în argint adăpostește fragmente din cinstitele moaște ale Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României; ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, și ale Sfinților Ierarhi Dionisie și Ambrozie, Episcopii Mediolanului. În cea de-a doua raclă, de asemenea făurită din metal prețios, a fost așezat un veșmânt al Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, dăruit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în contextul sărbătoririi a 250 de ani de la aducerea cinstitelor sale moaște în București.

În continuare, în biserica mănăstirii, Prea­sfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal coordonator al Atelierelor Patriarhiei Române; părintele arhimandrit Antim David, stareț al Schitului Măgureanu din București; părintele protosinghel Vasile Pârjol, starețul mănăstirii ilfovene Cernica; părintele protosinghel Ioachim Ceaușu, starețul mănăstirii care și-a sărbătorit hramul; părintele protosinghel Antim Bâru, starețul Mănăstirii Chiajna-Giulești; ierodiaconul Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal, precum și alți clerici.

După citirea pasajului evanghelic, Prea­sfințitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat textul scripturistic, arătând faptul că fiecare chemare a Mântuitorului din Sfintele Evanghelii reprezintă o invitație adresată tuturor oamenilor pentru desăvârșire.

„Cea mai largă chemare a făcut-o Iisus atunci când a grăit pentru toată lumea: «Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi». Aceasta este chemarea pe care ne-o adresează tuturor. Osteneala grijii de mâine, a neliniștii, a incertitudinii devine o povară pe care o poartă și sufletul, nu doar trupul. De aceea, când ne simțim osteniți și împovărați, să ascultăm cuvintele lui Iisus și vom simți că povara noastră este mai ușoară, pentru că totul devine mai ușor prin iubirea Lui. Când suntem descumpăniți sau ne simțim neliniștiți în sufletele noastre, să ne amintim mereu chemarea lui Iisus, pe care le-a făcut-o și copiilor, și adul­ților, și bătrânilor, și băr­baților, și femeilor, și celor bogați, și celor să­raci: «Veniți la Mine toți cei osteniți și împo­vărați!»”, a spus Prea­sfinția Sa.

De asemenea, ierarhul a vorbit și despre sărbătoarea tuturor sfinților români, așezată în Du­minica a 2-a după Rusalii: „Duminica Sfin­ților Români este sărbătorită la o săptămână după Duminica Tuturor Sfinților și prin aceasta, așa cum spune adesea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, se arată faptul că, «de la creș­tinarea neamului românesc și până astăzi, sfințenia este cel mai de preț rod al lucrării Sfântului Duh în Biserica Ortodoxă Română». Sfinții pe care i-a canonizat Biserica noastră au fost mai întâi cinstiți de poporul credincios, iar Biserica, de fapt, confirmă recunoașterea sfințeniei, care vine din lucrarea Sfântului Duh în oameni. Numărul total al sfinților români, cunoscuți sau necunoscuți nouă, din vremuri străvechi sau contemporani, îl știe numai Dumnezeu. Astăzi, însă, îi cinstim pe toți”, a afirmat Episcopul-vicar patriarhal.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșit un trisaghion pentru vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist și pentru toți ctitorii și binefăcătorii mănăstirii trecuți în veșnicie.

În încheiere, Preasfinția Sa l-a felicitat pe părintele stareț pentru lucrarea pastoral-misionară și gospodărească desfășurată în cadrul mănăstirii. De asemenea, părintele stareț a transmis un cuvânt de mulțumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru grija deosebită arătată față de obștea mănăstirii, precum și Preasfințitului Părinte Paisie Sinaitul pentru săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de sfințire a celor două racle, oferindu-i o icoană ferecată cu chipul Maicii Domnului cu Pruncul și un frumos aranjament floral. Un cuvânt de mulțumire a fost adresat și părintelui arhimandrit Dionisie Constantin pentru implicarea în realizarea celor două racle. La final, credincioșii au primit pachete cu produse alimentare și icoane cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.