Câștigătorii Concursului Enescu 2016

Un articol de: Dan Cârlea - 27 Septembrie 2016

S‑a încheiat Concursul Internaţional George Enescu, deschis pe 3 septembrie, la Ateneul Român, ediție derulată, în acest an, sub un nou concept care a adus pe scenă, alături de tinerii competitori, nume consacrate ale scenei mondiale, şi laureaţi din anii trecuţi. Câștigătorii sunt: la secţiunea Pian câştigătoare a fost solista Victoria Vassilenko, de 23 de ani, din Bulgaria; la secţiunea Vioară, câştigătorul a fost Gyehee Kim din Coreea de Sud, care a interpretat în finală Concertul pentru vioară în Re Major op. 35 de Ceaikovski, iar Zlatomir Fung, din Statele Unite ale Americii, în vârstă de 17 ani, a câştigat Premiul I al secţiunii Violoncel. Solistul american a interpretat Simfonia Concertantă Op. 8 de George Enescu, acompaniat de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch.

La categoria Muzică simfonică, câştigător a fost Tian Tian din China, cu lucrarea intitulată Concerto for orchestra. Solista italiană Caterina di Cecca a fost desemnată câştigătoare la categoria Muzică de cameră, cu lucrarea Isole per 7 strumentisti.

La această ediţie au participat cu aproape 40% mai mulţi artişti decât la ediţia anterioară, adică 317 artişti din 48 de ţări. Juriul a fost format din 34 de personalităţi de nivel internaţional din lumea muzicii clasice, atât din România, cât şi din străinătate, dintre care David Geringas, Arto Noras, Marin Cazacu - la secţiunea Violoncel, Pierre Amoyal, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Florin Croitoru şi Remus Azoiţei - la secţiunea Vioară, Peter Donohoe, Gabriel Tacchino, Viniciu Moroianu - la secţiunea Pian, Zygmunt Krauze, Peter Ruzicka, Adrian Iorgulescu şi Dan Dediu - la secţiunea Compoziţie. Valoarea totală a premiilor pentru cele patru secţiuni ale concursului au atins cifra de 115.000 de euro.