Cât costă masa tradițională de Crăciun a românilor
Mâncarea tradiţională românească de Crăciun, respectiv sarmalele cu mămăligă, împreună cu toate garniturile obişnuite şi cozonacul făcut în casă vor costa o familie de patru persoane aproape 26 de euro. În același timp, gâsca la cuptor a germanilor va fi cea mai scumpă masă festivă, arată un studiu realizat în 12 ţări de o platformă de investiţii.
„Familiile din întreaga lume resimt impactul preţurilor la alimente, care au crescut cu mult peste inflaţia deja ridicată din acest an. (…) Un lucru cert este că mâncărurile tradiţionale din carne de pasăre - fie că este vorba de gâscă sau curcan - cresc costul cinei de Crăciun, preţurile reflectând presiunea exercitată de recentele sacrificări de păsări cauzate de gripa aviară”, a afirmat Ben Laidler, reprezentant al companiei care a realizat studiul.
În clasamentul costului ingredientelor pentru masa de Crăciun din acest an, Germania se află pe primul loc cu gâscă şi garnituri (66,70 euro), pe locul al doilea este Spania - curcan şi garnituri (60,90 euro), iar pe locul al treilea, Italia cu tortellini în supă (47,68 euro). Urmează Olanda cu ruladă de porc (45,12 euro), SUA - curcan şi garnituri (44,31 euro), Franţa - curcan (41,06 euro), Australia - grătar (34,80 euro), Danemarca - friptură de porc (34,34 euro), Marea Britanie - curcan (32,48 euro), Polonia - colţunaşi cu varză murată şi ciuperci cu borş (30,39 euro), Norvegia - friptură de porc (26,80 euro) şi România - sarmale cu mămăligă şi cozonac (25,87 euro).
Datele au fost colectate între 21 și 24 noiembrie 2022 și au luat în calcul costurile unei mese tradiționale pentru patru persoane, cu ingrediente procurate de la supermarketuri locale. (C. Z.)