Cât valorează viața?

Un articol de: Augustin Păunoiu - 17 Iunie 2016

De multe ori, și asta se întâmplă mai ales când suntem necăjiți, ne gândim: „Cât valorează viața noastră? Cui o putem dărui?” Iar răspunsul se lasă așteptat. La fel s-a întrebat și o femeie pe care o părăsise soțul fiindcă era foarte bolnavă. Dumnezeu nu a lăsat-o fără sprijin. În ce fel?

Hristos i s-a arătat în vis femeii, i-a dat o piatră strălucitoare și i-a poruncit: „Află valoarea acestei pietre, însă încearcă să nu o vinzi!”

Femeia a luat piatra și a plecat. Pe drum a întâlnit un om care vindea portocale, așa că l-a întrebat pe acesta cât crede că valorează piatra ei. Vânzătorul a văzut piatra, a cântărit-o și a spus: „Îmi dai piatra și eu îți dau în schimb zece portocale”. Femeia și-a cerut scuze și a spus că Dumnezeu i-a cerut să nu o vândă, așa că a plecat mai departe. După puțin timp, a întâlnit un croitor. Cât crezi că valorează piatra aceasta? l-a întrebat posesoarea nestematei. Croitorul a luat piatra, s-a uitat la ea și a zis: „Îți fac un costum contra ei. Asta e tot ce-ți pot oferi”.
Femeia și-a cerut iertare și i-a spus că nu o poate vinde.

După un timp a ajuns în fața unui centru de amanet. A intrat și i-a cerut celui de la ghișeu o evaluare a nestematei. Omul a analizat-o cu mare atenție și a zis: „Îți pot da 5.000 de dolari pentru această piatră”.

Femeia a explicat din nou că piatra nu e de vânzare, ci doar a cerut o estimare. Nu peste mult timp, a dat peste magazinul unui bijutier unde a întrebat care este valoarea mineralului ei. Specialistul a luat piatra, a pus-o sub lupă și a studiat-o îndelung.

„De unde ai această piatră neprețuită?”, a întrebat omul uimit. „Chiar dacă aș vinde tot ce am în magazin și pe mine însumi, nu aș avea banii necesari pentru a achiziționa acest smarald”, a mai adăugat el.

Confuză, femeia s-a întors la Dumnezeu și I-a spus ce s-a întâmplat. „Doamne, nu mai știu ce să cred. Cât valorează cu adevărat viața mea?”

Dumnezeu i-a replicat: „Răspunsurile pe care le-ai primit de la vânzătorul de portocale, croitor, omul de la amanet și bijutier explică valoarea vieții tale. Oamenii te apreciază în funcție de cunoștințele lor, de încrederea pe care o au în tine, de motivația lor, de ambiția și riscul pe care și-l asumă în relația cu tine. Nu te teme, vei găsi pe cineva care își va da seama de adevărata ta valoare. Numai aceluia i te poți încredința cu totul”.