Catedrala din Șaru Dornei - înveșmântată în lumină și har

Un articol de: Irina Ursachi - 08 Octombrie 2024

Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Șaru Dornei și‑a îmbogățit tezaurul cu un nou lăcaș de cult închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, zidit între anii 1998 și 2024.

În Duminica a 20‑a după Rusalii, la ceas de sărbătoare, credincioșii acestei comunități din Depresiunea Dornelor l‑au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a sfințit lăcașul de cult așezat sub ocrotirea Cuvioasei din Epivata.

În continuare, la un Altar special amenajat în curtea bisericii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori de la parohiile din împrejurimi, un reprezentant al Centrului eparhial Suceava, pr. Viorel Ilișoi, consilier economic, și pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost oferite de Grupul psaltic „Sfântul Inochentie de la Probota”, dirijat de pr. Constantin Dan Magdalena. În momentul împărtășirii clericilor, elevi de la Școala Gimnazială Șaru Dornei, coordonați de înv. Monica Tișca, și membri ai Grupului vocal „Bujorelul”, sub îndrumarea profesorului Bogdan Negrea, au interpretat pricesne și melodii din folclorul autentic.

Cuvântul de învățătură în cadrul căruia a fost tâlcuit fragmentul Sfintei Evanghelii referitor la învierea fiului văduvei din Nain, minune săvârșită de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos și consemnată de Sfântul Evanghelist Luca, a fost rostit de Părintele Episcop‑vicar după citirea pericopei scripturistice.

Preasfinția Sa a vorbit despre mila Preasfintei Treimi, dar mai ales despre inima caldă și milostivă a omului bun, care poartă sarcinile altora și își iubește aproapele fără a‑l judeca, semnul iubirii față de Dumnezeu fiind iubirea față de aproapele. Ierarhul i‑a îndemnat pe cei prezenți să‑și pregătească inimile pentru a‑L primi pe Hristos.

La momentul rânduit, teologul Flavian Ioan Moroșan a fost hirotonit diacon pe seama Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, iar diaconul Eusebie Luțac a primit hirotonia întru preot pe seama Așezământului „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și Sfânta Cuvioasă Matroana” Bucșoița.

După încheierea Sfintei Liturghii au fost oferite distincții de vrednicie din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic binefăcătorilor și sprijinitorilor lucrării Bisericii, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin‑ortodoxe.

La final, părintele paroh Ștefan Emanuel Antone a adus cuvânt de mulțumire tuturor celor care au contribuit la bucuria acestei zile deosebite pentru întreaga comunitate.