Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi-a sărbătorit ocrotitorul
Biserica „Sfântul Gheorghe“, vechea Catedrală Mitropolitană din Iaşi, şi-a serbat sâmbătă, 23 aprilie 2016, hramul.
Numeroşi credincioşi au participat, cu acest prilej, la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
La finalul Sfintei Liturghii arhiereşti, părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a ţinut un cuvânt de învăţătură, prin care a prezentat credincioşilor modelul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, dar a atras atenţia şi asupra a ceea ce mai înseamnă astăzi a fi creştin, într-o lume marcată de comoditate.
„Astăzi, în această zi, numită Sâmbăta lui Lazăr, s-a întâmplat în acest an să cadă şi sărbătoarea Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, care este şi ocrotitorul acestei sfinte catedrale. În fapt, mai toate bisericile-catedrale ale Moldovei au fost puse sub binecuvântarea acestui sfânt mare. Un sfânt mare pentru că poporul are foarte multă evlavie la dânsul. Un sfânt mare pentru că această evlavie nu a lăsat-o Sfântul nerăsplătită cu mari şi binecuvântate lucrări. Un sfânt mare pentru că şi astăzi, la aproape 1700 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, omul acesta încă ne mai grăieşte câteva lucruri despre Iisus Hristos, despre ce înseamnă să fii Biserică, despre cum îţi arăţi apartenenţa la acest Dumnezeu şi la această lucrare pe care El a rânduit-o în lume şi pe care noi o numim Biserică şi, la urma urmei, despre felul în care se cade, se cuvine a trăi fiecare creştin de la începutul până la sfârşitul veacului acestuia“, a subliniat arhim. Hrisostom.
Marele Mucenic Gheorghe a devenit şi ocrotitorul noii Catedrale din Iaşi, slujba de sfinţire a acesteia din anul 1887 având loc în ziua de 23 aprilie. Pe lângă acest praznic, Catedrala din Iaşi îşi mai sărbătoreşte hramul pe 14 octombrie, de Sfânta Cuvioasă Parascheva, dar şi pe 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului, hramul istoric al locaşului de cult.