Catedrala Națională și unirea românilor
Pentru credincioșii ortodocși români de pretutindeni data de 25 noiembrie 2018 a reprezentat o aleasă zi de sărbătoare care, pe lângă faptul că va fi scrisă cu litere roșii în calendarul națiunii, va avea în mod cert reverberații în istoria Bisericii Ortodoxe Române și în cultura poporului român. La un secol de la Marea Unire, s-a împlinit un deziderat al românilor apărut imediat după Războiul de Independență, și anume construirea Catedralei Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională.
Slujba de târnosire a monumentalului locaş de cult, reprezentativ pentru creștinismul din spațiul carpato-danubiano-pontic, a fost săvârșită de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului - Noua Romă și Patriarh Ecumenic, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patra (Grecia), împreună cu un numeros sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și ai altor Biserici Ortodoxe surori, preoți și diaconi, în prezența reprezentanților autorităților de stat centrale și locale, a unor invitaţi şi a multor clerici şi mireni din ţară şi din străinătate.
La acest eveniment istoric pentru România au luat parte și ierarhii Eparhiei Timișoarei: Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care au făcut parte din soborul de arhierei slujitori. Tot din soborul slujitor au făcut parte părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, și protos. Matei Buliga, starețul Mănăstirii Dobrești. De asemenea, pe lângă zecile de mii de credincioși din ţară şi diasporă, a participat și o delegație importantă de pelerini (formată din preoți, diaconi, credincioși, elevi seminariști și studenți teologi din capitala Banatului și din județul Timiș), condusă de părintele Marius Sfercoci, secretarul Centrului eparhial. Cei peste 250 de pelerini bănățeni au intrat pe porțile Bucureștiului cu gândul de a marca istoria Bisericii noastre prin prezența la slujba de sfințire a Catedralei Naționale și la săvârșirea primei jertfe euharistice la Altarul închinat eroilor neamului românesc, precum și prin bucuria împlinirii unui ideal care a adunat în jurul său regi, patriarhi, clerici, oameni de cultură și mireni.
Arhiepiscopia Aradului a participat la sfințirea Catedralei Naționale
Unicul și extraordinarul eveniment al târnosirii Catedralei Naționale a cuprins prin anvergura sa, națională și bisericească, întreaga țară și o bună parte din lumea ortodoxă.
La acest eveniment istoric a participat și Arhiepiscopia Aradului, prin Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei și Preasfinția Sa Emilian Crișanul, Episcop-vicar, care au făcut parte din soborul arhiereilor slujitori. Ca reprezentant al preoțimii arădene și al școlilor teologice din Arhiepiscopia Aradului, din soborul slujitorilor a făcut parte preacucernicul părinte Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie din Arad.
Cei doi ierarhi arădeni au fost însoțiți de arhid. Mircea Proteasa, consilier economic al Arhiepiscopiei Aradului, și de arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.
Un grup de 55 de persoane din Arhiepiscopia Aradului a participat la acest moment unic, deplasarea credincioșilor făcându-se prin intermediul Agenției Basilica Travel - Arad, reprezentată de Valentin Viliga. Din grup au făcut parte credincioși ai mai multor parohii din Arhiepiscopia Aradului, în frunte cu preoții Caius Cuțaru (Parohia Gai), Sorin Higioșan (Parohia Zădăreni), Mirel Lazăr și Alin Bosancu (Parohia Șeitin). Printre pelerini s-au numărat și 13 elevi seminariști, însoțiți de Marius Lăscoiu-Martin, profesor de muzică bisericească.
Pelerini din Banatul de Munte la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, o delegație de aproximativ 100 de credincioși din Episcopia Caransebeșului a participat la slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului, oficiată de Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în ziua de duminică, 25 noiembrie.
Delegația, formată în special din tineri membri ai ATOR - Banatul de Munte, precum și liceeni din Reșița și Caransebeș, alături de preoți și profesori de religie, a plecat spre capitala țării încă din dimineața zilei de sâmbătă, 24 noiembrie.
Ziua istorică de 25 noiembrie a fost trăită la intensitate maximă de către toți cei prezenți. Micuța, dar inimoasa delegație sosită din Banatul de Munte a animat de dimineață străzile Bucureștiului cu cântece patriotice, pricesne și colinde specifice perioadei, izvorâte din inimile curate ale tinerilor ortodocși bănățeni. În ciuda frigului și a mulțimii impresionante de credincioși prezenți, pelerinii au trăit la intensitate maximă atât slujba de sfințire a Sfântului Altar al Catedralei Naționale, cât și prima Sfântă Liturghie oficiată în sfântul locaş. Momentul culminant și unic pentru cei mai mulți dintre ei l-au reprezentat intrarea în Sfântul Altar, sărutarea Sfântului Jertfelnic și a sfintelor moaște ale Sfântului Apostol Andrei și ale Sfintei Mucenițe Ecaterina, aduse special pentru acest eveniment.
Înveșmântați în haine de sărbătoare, cu steaguri în mâini, în duh de rugăciune, cu cântec și voie bună, adevărații „moștenitori ai României” din Banatul de Munte s-au făcut părtași unui moment istoric, poate cel mai important din viața lor.