Câteva reţete de post

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 28 Noiembrie 2009

- Sărmăluţe în frunză de ştevie

 

 

 

Ingrediente: ceapă, ulei, orez, morcov, rădăcină de ţelină şi pătrunjel, frunze de pătrunjel, bulion, sare, piper, borş acru şi frunze de ştevie.

 

 

Mod de preparare: ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei. Se adaugă orezul, morcovul ras, rădăcinile de ţelină şi pătrunjel. Se toacă pătrunjelul verde şi se amestecă în compoziţie. Se adaugă sare şi piper după gust. În umplutură se pot pune ciupercuţe tăiate, soia granule. Frunzele de ştevie se opăresc, apoi se umplu cu compoziţia obţinută. Sarmalele se pun într-o cratiţa unsă cu ulei, se adaugă sosul obţinut din bulion şi borş acru, apoi se fierb la cuptor.

 

 

 

 

- Pizza de post

 

 

 

 

Ingrediente: făină de grâu, drojdie, ulei, ardei în sos, măsline, ciuperci, sare şi piper.

 

 

Mod de preparare: se amestecă făina cu drojdia dizolvată în puţină apă călduţă şi sare. Se face un aluat în care, pe parcursul frământării, se adaugă şi ulei. Se întinde o foaie de aluat în tava unsă cu margarină şi tapetată cu făină.

 

 

Separat, ceapă tăiată peştişor şi morcovul dat prin răzătoare se călesc. Se adaugă ciupercile. Se pune sare şi piper după gust. Pe foaia întinsă în tavă se întinde sosul cu ardei (în lipsă, se face un sos din bulion, cu puţină apă sau ketchup) peste care se pune compoziţia (tocăniţa cu ciuperci), uniform pe tot blatul. Se amestecă şi măsline tăiate feliuţe. Se dă la cuptor 30-40 de minute.

 

 

 

 

- Ciuperci à la grec

 

 

 

 

Ingrediente: ciuperci, ceapă, ulei, vin, lămâie, verdeaţă, sare şi piper.

 

 

Mod de preparare: ciupercile se curăţă, se spală şi se taie bucăţi mari. Ceapa tăiată mărunt se căleşte în ulei încins, se adaugă ciupercile, vinul şi se lasă la fiert. Când s-au înmuiat ciupercile, se adaugă zeama de lămâie, verdeaţa tocată mărunt şi se mai fierbe foarte puţin. Se pune sare şi piper, după gust.

 

 

 

 

 

 

Borşuri şi supe

 

 

 

 

- Borş de hribi cu cartofi

 

 

 

 

Ingrediente: hribi congelaţi sau uscaţi, ceapă, morcov, cartofi, rădăcină de ţelină, pătrunjel verde, borş acru şi ulei.

 

 

Mod de preparare: se taie ceapa mărunt şi împreună cu morcovul, ţelina rădăcină (date prin răzătoare) şi cu hribii tăiaţi fideluţă sau cubuleţe se pun la fiert. Apoi se adaugă cartofii tăiaţi cuburi, sarea şi piperul, după gust. Când toate sunt fierte, se adaugă borşul acru, după gust. Uleiul se încinge şi se adaugă puţin bulion, apoi se pune în ciorbă. Se adaugă verdeaţa: pătrunjel, leuştean.

 

 

 

 

- Supă-cremă de legume cu crutoane

 

 

 

 

Ingrediente: morcov, rădăcină de pătrunjel şi ţelină, cartofi, ceapă, varză verde şi conopidă, dacă este.

 

 

Mod de preparare: zarzavaturile se curăţă, se spală şi se fierb bine în apă cu sare. După ce au fiert bine, se scurg, se pasează cu mixerul. Legumele pasate foarte bine se pun în zeama în care au fiert, se adaugă uleiul, verdeaţa tocată mărunt şi se potriveşte de sare şi piper. Se serveşte cu crutoane.

 

 

 

 

- Ciorbă de zarzavaturi

 

 

 

 

Ingrediente: cartofi, ceapă, morcov, ţelină, pătrunjel (rădăcini), ardei, borş acru, pastă de tomate, pătrunjel verde şi sare.

 

 

Mod de preparare: se taie ceapa cubuleţe/peştişor şi, împreună cu morcovul, rădăcinile de ţelină şi pătrunjel, se pune la fiert într-un vas cu un sfert de apă din cantitatea totală. Apoi, se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe. Se lasă la fiert, apoi, spre final, se adaugă uleiul, sarea după gust, pasta de tomate şi borş acru. Pasta de tomate se mai poate amesteca cu uleiul încins într-o tigaie şi apoi se toarnă această compoziţie peste ciorba preparată. La sfârşit se adaugă leuştean tăiat şi pătrunjel.

 

 

 

 

- Borş de legume

 

 

 

 

Ingrediente: cartofi, ceapă, morcovi, rădăcini de pătrunjel, ţelină, rădăcini de varză, borş acru, bulion, ulei, sare, verdeaţă tocată mărunt.

 

 

Mod de preparare: zarzavaturile se curăţă, se spală şi se dau prin răzătoarea mare. Ceapa se taie mărunt şi se pune la fiert cu puţină apă şi ulei. Se adaugă zarzavatul şi se mai lasă la fiert. Se adaugă apoi cartofii tăiaţi cubuleţe mici, sare după gust, iar când toate sunt fierte, se adaugă bulionul şi imediat borşul, care se lasă să dea numai în două-trei clocote. Se adaugă verdeaţa fin tocată.

 

 

 

 

 

 

Dulciuri de post

 

 

 

 

- Prăjitură cu miere şi nuci

 

 

 

 

Ingrediente: bicarbonat, miere de albine, făină, ulei, drojdie, sare, dulceaţă, nuci, zahăr, margarină.

 

 

Mod de preparare: mierea amestecată cu bicarbonatul se pun într-o cratiţă şi se lasă la foc mic, până se topeşte. Se toarnă peste făină şi se adaugă uleiul, drojdia înmuiată şi sarea. Se frământă şi se lasă o jumătate de oră. Aluatul se împarte în două şi se întind două foi, care se ung cu dulceaţă de care aveţi şi se presoară cu nuci şi zahăr. Fiecare foaie se rulează, nu prea strâns, şi se aşază într-o tavă unsă cu margarină şi tapetată cu făină. Se taie felii groase din acea ruladă şi se dau la cuptor.

 

 

 

 

- Mere la cuptor

 

 

 

 

Ingrediente: mere, gem (dulceaţă de vişine), margarină, zahăr.

 

 

Mod de preparare: merele se spală, se scobesc de cotoare. În scobitură se pune puţină margarină, puţin zahăr şi o linguriţă de dulceaţă. Se aşază în tava unsă cu margarină şi se dau la cuptor până se înmoaie.

 

 

 

 

- Salată de fructe

 

 

 

 

Ingrediente: portocale, banane, mere, kiwi, grepfrut (în funcţie de gusturi), zahăr vanilat.

 

 

Mod de preparare: fructele se curăţă, se taie cuburi şi se amestecă. După preferinţă, se adaugă zahăr vanilat.