Câteva sfaturi pentru a preveni gripa

Un articol de: Constantin Milică - 26 Octombrie 2010

Sezonul rece se instalează deja, iar răcelile sunt din ce în ce mai frecvente. Tocmai de aceea, vă prezentăm în rubrica de astăzi câteva metode la îndemână pentru a preveni apariţia răcelii, dar mai ales a gripei.

În această perioadă, de trecere de la toamnă la iarnă, se înregistrează tot mai dese îmbolnăviri la nivelul aparatului respirator, ca urmare a diminuării rezistenţei la infecţii virale şi a imunităţii generale a organismului. Este un moment prielnic de instalare a gripei, o boală virală destul de frecventă în sezonul rece. Contra gripelor şi a oricăror viroze respiratorii dau bune rezultate tratamentele naturiste. Mai întâi sunt recomandate ceaiurile fierbinţi, din plante medicinale cu proprietăţi neurosedative, antiinflamatoare, emoliente, expectorante, sudorifice, antitusive şi de protecţie faţă de contaminarea virotică. Urmează siropurile cu extracte din plante, care ameliorează simptomele din afecţiunile cronice şi acute ale tractului respirator, având efecte expectorante, bronholitice, mucolitice şi antiinflamatoare. O specie de mare valoare este Echinaceea, folosită sub formă de extract, tinctură sau comprimate, care se administrează de câteva ori pe zi, ca mijloc terapeutic de bază în întărirea sistemului imunitar. Această plantă apără organismul de infecţiile virale, bacteriene şi fungice şi previne formarea unei enzime (hialuronidaza), care distruge bariera naturală dintre ţesuturile sănătoase şi cele infectate. Formule cu amestecuri foarte eficiente sunt: - flori de tei şi soc, frunze de mentă, herba de nalbă mare şi fructe de măceş; - flori de tei, frunze de salvie şi eucalipt; - flori de tei, soc şi muşeţel, herba de cimbrişor şi sovârv, rădăcină de cerenţel şi scorţişoară (infuzie îndulcită cu miere); - flori de tei şi soc, herba de ţintaură şi păpădie, scoarţă de salcie şi conuri de hamei; - flori de tei, soc, muşeţel, lumânărică, porumbar şi scoarţă de salcie (decoct cu efecte sudorifice în infecţiile gripale); - flori de tei, soc, salcâm şi trifoi roşu, frunze de coacăz negru şi urzică, herba de sovârv şi scoarţă de salcie (infuzie îndulcită cu miere). Efectele acestor ceaiuri cresc simţitor dacă se adaugă o linguriţă de scorţişoară şi cuişoare, măcinate fin, care au acţiune antivirotică. Alte preparate valoroase sunt: - tinctură de ţintaură, din 20 g herba macerată 5 zile în 100 ml alcool 70%, din care se iau câte 30-40 de picături de trei ori pe zi, cu 60 de minute înainte de mese; - tinctură din 4 linguri de rădăcini de păpădie tocate mărunt şi macerate 3-4 ore în 500 ml rachiu; se bea câte un păhărel de trei ori pe zi, pentru combaterea frisoanelor; - bitter suedez, din care se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi în ceai sau apă, cu 30 de minute înainte de mese, cu efecte în răceală, gripă şi tuberculoză. În tratamentele externe sunt recomandate: - inhalaţii cu aburi fierbinţi din infuzie de busuioc, mentă, muşeţel şi chimion sau picături de ulei de pin şi lavandă (de două-trei ori pe zi, dintre care una seara, la culcare); - inspirare pe nas a câtorva picături de ulei eteric de lavandă, puse pe o batistă curată; - frecţii cu oţet aromatizat cu flori de lavandă (40 g), frunze de mentă (20 g), frunze de salvie (20 g), herba de cimbrişor (10 g) şi fructe de ienupăr (10 g); din amestec se iau 100 g la un litru de oţet, care se macerează 7 zile, se strecoară şi se fac frecţii pe piept; - frecţii cu macerat din boabe de ienupăr (zdrobite şi lăsate 7 zile în 250 ml alcool 40%) sau cu oţet aromatic preparat prin macerarea, timp de 5 zile, a 100 g petale de trandafir (de dulceaţă) în 100 ml alcool 70% şi 900 ml oţet; se strecoară prin tifon cu stoarcere şi se fac 2-3 masaje pe zi; - masaj general cu ulei eteric de molid, pentru a mări capacitatea de rezistenţă a organismului, întărirea psihicului şi redarea încrederii în forţele proprii; - băi fierbinţi la picioare, cu flori de soc şi fân, sare (6 linguri la doi litri apă) sau făină de muştar (250g, o lingură cu sare la 5 litri apă), pe durata de 10-15 minute, cu adaos treptat de apă fierbinte.