Catezehe demonstrative în Protopopiatul Darabani

Data: 27 Aprilie 2016

În perioada 20-21 aprilie, în Proto­popiatul Darabani, pa­tru parohii au sus­ţinut cateheze demonstrative la bi­se­rică şi şcoală, la care au par­ticipat co­pii şi adulţi îm­preună cu preoţi, profesori de religie şi pr. Bogdan Racu, in­spector învăţământ şi cateheză din cadrul Arhiepis­co­piei Iaşilor.

Parohiile care şi-au maniestat dorin­ţa de a organiza a­nul acesta cateheze de­mon­stra­ti­ve au fost „Sf. Gheor­ghe“ - Ho­rodiştea, „Sf. M. Mc Dimitie“ - Orof­tiana de Jos, „Înălţarea Domnului“ Ha­vârna şi „Sf. Pro­roc Ilie“ - Movileni.

Temele dezbătute au pus accent pe importanţa educa­ţiei religioase a tineri­lor, fiind următoarele: Cinstirea pă­rin­ţi­lor, Cum aş putea în­ţelege dacă nu mă va călăuzi cineva?, Ce să fac ca să moş­tenesc viaţa veşnică?

Scopul catehezelor a fost im­plicarea activă a enoria­şi­lor în dezbaterea temei propriu-zise, utilizând metode alternative de învăţare şi mijloace moderne: videoproiector, flipchart, prezentare multimedia. Preotul a avut rol de moderator al activităţii, enoriaşii lucrând în e­chipă, pu­nând întrebări, căutând solu­ţii şi participând la dezbateri. Discuţiile şi activităţile desfă­şu­rate au avut în cen­tru rela­ţia tânărului cu părinţii săi, cu Biserica, importanţa mo­de­lelor pozitive în viaţa lor şi dobândirea vieţii veş­nice.

Participând la activitate mai mulţi preoţi şi profesori, aceştia au intervenit în discu­ţii, aducând completări, lansând întrebări şi provo­cări, ceea ce a dus la comu­niu­nea dintre catehizaţi şi ca­teheţi.

La sfârşitul uneia dintre ca­teheze, pr. Pristavu Cos­min de la parohia Orof­tia­na de Jos a afirmat că, fiind încon­jurat de copii, emoţiile pline de bucurie din timpul activităţii „s-au asemănat cu emoţiile din timpul Sfintei Liturghii“.

D-na înv. Vica Cheptroşu din Ho­rodiş­tea a afirmat: „Pen­tru comunitatea noastră a fost o zi deosebită, o sărbă­toa­re şi o binecuvântare, de­oa­rece copiii din localitate, alături de părinţii şi bunicii lor au participat la o altfel de activitate la biserica din sat. Elementul de noutate a fost faptul că de data aceas­ta fie­care dintre cei prezenţi a fost parte activă la dezbatere; ne-am constituit în grupuri şi astfel toţi am avut prilejul de a răspunde la unele între­bări care ne-au fost adresate, de a argumenta unele răs­pun­suri sau chiar de a pune unele întrebări“.

Dl profesor de matematică Viorel Gavrilă a spus: „Cateheza demonstrativă ce a avut ca temă Cinstirea pă­rinţilor o consider binevenită pentru toţi enoriaşii care au participat. Părinţii au înţeles că universul psiho-socio-afectiv al copilului nu este un dat moştenit în codul genetic al fiecăruia dintre noi, ci dimpotrivă reprezintă o operă mi­­gă­loasă ce începe cu pri­ma clipă a noului născut şi la care părinţii pot şi trebuie să fie maeştrii neobosiţi“.

Un moment emoţionant a fost când la una dintre cateheze o mamă şi co­pilul ei au citit unul pentru celălalt ru­găciunea părinţilor pentru copii şi rugăciunea copiilor pentru părinţi.

La finalul fiecărei catehe­ze, împreu­nă cu părintele inspector, preoţii parti­ci­panţi au făcut o analiză a punc­te­lor tari şi a punctelor slabe a­le activităţii. Aceştia au fost a­preciaţi pentru munca depusă şi încurajaţi să organi­ze­ze periodic cateheze în pa­rohii. Catehezele demonstra­tive de anul acesta au fost rea­li­zate cu succes, enoriaşii fiind în­cân­taţi de modul în care s-au desfă­şurat, ei dorind să participe cât mai des la astfel de activităţi interactive. (Res­ponsabil cu cateheza, pr. Dumitru Ci­prian Muraru)