Cauze şi tratament în deficitul de vitamina E

Un articol de: Doina Dumitriu - 07 Septembrie 2010

Cea mai importantă funcţie a vitaminei E, la nivelul organismului uman, constă în protejarea celulelor faţă de substanţele oxidative. Vitamina E, alături de seleniu, activează sinergic în protecţia membranei celulare. Tot vitamina E protejează vitamina A, ajută la procesele terminale respiratorii ale muşchiului cardiac şi are rol de reglare în sintezele proteinelor.

Cauzele deficitului de vitamina E au fost studiate mai bine în ultimii ani: - prematuritatea reprezintă o stare în care deficitul de vitamină E este posibil prin rezerve scăzute, existenţa malabsorbţiei pentru grăsimi şi ca urmare a procesului de creştere rapidă, care impune nevoi crescute; - poate exista o perturbare de transfer placentar de vitamina E, care determină tulburări de creştere intrauterină. Prin folosirea de formule de lapte care conţin cantităţi mari de acizi graşi polisaturaţi se poate creşte necesarul de vitamina E; - în malnutriţia proteino-calorică, dar şi în sindromul de malabsorbţie există un deficit de vitamina E; - poate exista o perturbare a transportului de vitamina E; - vitamina E administrată concomitent cu fier pe cale orală determină distrugerea oxidativă a vitaminei. Deficitul de vitamina E evoluează în trei faze: într-o primă fază, când deficitul de vitamina E este mic, nu apar manifestări clinice, în caz de deficit moderat apare hemoliza, iar în deficitul sever apar leziuni ale muşchilor scheletici de tip distrofic, dar şi eliminarea de grăsimi în scaun. La nou-născuţi cu greutate mică la naştere şi la prematuri deficitul de vitamina E, confirmat prin nivele serice scăzute, se manifestă prin edeme ale membrelor inferioare şi ale organelor genitale exterioare, dar şi prin anemie. Mai târziu, după vârsta de doi ani, examenele neurologice au constatat neuropatie periferică, semne cerebeloase, atingere oculomotorie şi anomalii ale fundului de ochi. Prevenirea manifestării deficitului de vitamina E se face la nou-născutul cu greutate mică la naştere şi la prematur, prin alimentaţie cu lapte matern sau cu formule de lapte cu raport corespunzător între vitamina E şi acizii graşi polinesaturaţi, dar şi prin administrare de vitamina E în prima săptămână de viaţă.