Cauzele productivităţii mici din ţara noastră
Doar o treime din potenţialul agricol este valorificat în Europa de Est, afirmă comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, apreciind totodată că acest potenţial ar trebui exploatat nu doar prin exportul de materie primă, ci şi prin procesarea producţiei. „Sper eu să existe înţelepciunea, inteligenţa pentru a utiliza acest potenţial de productivitate nu doar prin exportul de materie primă a acestei producţii, ci şi prin valorificarea, prin procesarea producţiei aici şi prin folosirea oportunităţilor de export atât pe piaţa europeană, dar mai ales pe piaţa internaţională, unde condiţiile, în viitor, vor fi favorabile pentru cei care vor fi în măsură să facă agricultură competitivă atât din punctul de vedere al preţului, dar şi din punctul de vedere al calităţii produselor“, a mai spus Cioloş. Productivitatea agricolă mică se datorează faptului că agricultorii folosesc mai puţine îngrăşăminte la hectar, este de părere ministrul Daniel Constantin, fiind preocupaţi şi de mediul înconjurător.
În România, totalul de îngrăşăminte este de 46 de kg la hectar, în timp ce în Marea Britanie nivelul de utilizare a îngrăşămintelor este de 250 kg/ha, în Germania de 211 kg/ha, Austria - 108 kg/ha, Ungaria - 97 kg/ha şi Cehia - 95 kg/ha. În acelaşi timp însă şi nivelul subvenţiilor din ţara noastră este net mai mic faţă de alte state membre. (Oana Nistor)