Ce drepturi au salariaţii care lucrează în condiţii de ger

Data: 27 Ianuarie 2010

Potrivit legislaţiei, angajatorii sunt obligaţi să ofere salariaţilor care lucrează în condiţii de ger ceai cald, să asigure pauze şi condiţii pentru refacerea capacităţii de termoreglare a angajaţilor sau să reducă programul de lucru, în caz contrar putând fi amendaţi cu până la 2.500 de lei. Astfel, fiecare angajat trebuie să primească între jumătate de litru şi un litru de ceai fierbinte pe schimb şi echipament individual de protecţie, iar pentru refacerea capacităţii de termoreglare trebuie asigurate spaţii fixe sau mobile în care salariaţii să stea în pauze. „Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor ori cu reprezentanţii salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de urgenţă nr. 99/2000. Acestea se referă la reducerea programului de lucru, întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale“, precizează Inspecţia Muncii. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii cu temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic al salariaţilor. Pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului.