Ce este SWIFT

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 03 Martie 2022

Instrument esenţial pentru finanţele globale, SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este un sistem global de transmitere a informa­țiilor interbancare, la care sunt co­nectate circa 11.000 de instituții ­financiare din mai mult de 200 de țări ale lumii. Prin SWIFT „nu se transferă bani, dar se transferă informația despre bani”, a explicat Alexandra Vacroux, director al unui centru de studii de la Harvard, citată de NPR. 

SWIFT este o componentă a sistemului global de plăți, de aceea excluderea băncilor rusești din sistemul SWIFT le va împiedica să-şi desfăşoare activitatea la nivel mondial şi va bloca, în mod eficient, exporturile şi importurile Rusiei, potrivit Comisiei Europene. A fost înființat în 1973, este gestionat de o asociere de companii cu sediul în Belgia și este supervizat de Banca Națio­nală a Belgiei, împreună cu Rezerva Federală a Statelor Unite, Banca Centrală Europeană și alte organisme.

În 2021, potrivit USA Today, prin sistemul SWIFT au circulat zilnic, în medie, circa 42 de mili­oane de mesaje prin care au fost autorizate plăți bancare, tran­zac­ții bursiere sau schimburi valutare.

Criticat din cauza faptului că transferurile treceau frecvent prin mai multe bănci pentru a ajunge la destinație, fiind gre­oaie, costisitoare și netransparente, SWIFT a fost îmbu­nătățit după 2018 cu un serviciu numit GPI (Global Payments Innovation) prin care plățile se pot face acum în maximum 30 de minute.