Cea de a VIII-a ediţie a Masterclassului Internaţional de Cânt Bizantin, la final

Un articol de: Pr. Silviu Cluci - 13 Iulie 2015

În perioada 7-10 iulie, la Iaşi a avut loc cea de a VIII-a ediţie a Masterclassului Internaţional de Cânt Bizantin. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia culturală „Byzantion“ şi de Universitatea de Arte „George Enescu“, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Primăria Municipiului Iaşi.

Invitatul special de anul acesta a fost Panagiotis Neochoritis, protopsalt al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Gheorghe“ din Neopolis (Tesalonic), care a susţinut mai multe cursuri de interpretare. Împreună cu cei patru copii ai săi, dar şi cu câţiva colaboratori, domnul Neochoritis a arătat practic cum pot fi folosite instrumentele tradiţionale greceşti, pentru înţelegerea glasurilor din muzica bizantină. Încă din prima zi, el a subliniat nevoia de a învăţa muzica bizantină sub îndrumarea directă a unui dascăl. Pe lângă aceasta, în cea de-a patra zi a răspuns întrebărilor cursanţilor.

Dimineţile au fost dedicate participantelor, prin cursul pentru ansamblu feminin cu soprana Mihaela Grăjdeanu, Miriam Marinou şi conferenţiar dr. Maria Alexandru. După-amiaza, cursanţii au putut participa la cursul opţional de kanonaki a prof. univ. dr. Maria Alexandru, precum şi la seria de cursuri practice de interpretare psaltică susţinute de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu.

Ca şi în anii trecuţi, cursanţii au putut cânta la strană, de data aceasta la slujba de priveghere în cinstea Sfinţilor Epictet şi Astion, ce a avut loc marţi, 7 iulie, la Biserica „Sfântul Sava“ din Iaşi.

În cadrul acestei ediţii au susţinut prelegeri prep. univ. drd. Adrian Sîrbu („Stilul ecfonetic. O analiză a modelelor de lecturare a Evangheliei“), conf. univ. dr. Maria Alexandru („Genul papadic. Şcoala muzicală de la Putna“), diac. muzicolog Cornel Constantin Coman („Balansul emotiv în imnografia bizantină“), lect. univ. dr. Zamfira Dănilă („Genul heruvic în colecţiile de repertoriu româneşti tipărite de secol XIX“). De asemenea, echipa de Paleografie a Universităţii „Aristotelis“ din Tesalonic, îndrumată de conf. univ. dr. Maria Alexandru, în colaborare cu Grupul psaltic „Floralia“ al Secţiei de Muzică Religioasă din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi, îndrumat de lect. univ. dr. Zamfira Dănilă, a susţinut mai multe prezentări („De la Sistima Veche la Sistima cea Nouă. Aportul celor Trei Dascăli“, „Istoria muzicologiei bizantine pe scurt“ şi „Muzica Bizantină şi meloterapia“).

Cea de a VIII-a ediţie a Masterclassului Internaţional de Cânt Bizantin s-a încheiat în seara zilei de vineri, 10 iulie, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde a avut loc concertul extraordinar de muzică bizantină intitulat „Psaltichia - rugă, artă, ştiinţă“. Au participat corul mare al participanţilor la Masterclass, dirijat de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, corul feminin grec din Atena, dirijat de Miriam Marinou, precum şi Corul academic „Byzantion“, dirijat de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu. La finalul concertului, membrii celor trei coruri au cântat împreună troparul Sfintei Cuvioase Parascheva.