Cea de-a XVI-a ediţie a Taberei de creaţie „Dăruind vei dobândi“, la final

Data: 03 August 2017

În perioada 26 iulie - 31 august, curtea Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" - Filioara s-a umplut din nou de glasurile copiilor. Tabăra de creaţie de la Filioara i-a avut amfitrioni, ca de fiecare dată, pe părintele paroh Dumitru Irina şi pe Andrei Irina, reprezentantul Asociaţiei „Sfântul Ioan de la Neamţ", sprijiniţi de echipa Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) Iaşi, coordonată de Mihaela Sandu.

Peste 120 de copii şi adolescenţi din comuna Agapia şi comunele invecinate, dar şi din Târgu Neamţ, Iaşi, Constanţa, Cluj s-au iniţiat în tainele artelor plastice, icoanelor pe sticlă, pirogravurii şi meşteşugului de metaniere, cruciuliţe, brăţări şi ii. Anul acesta au fost şi ateliere noi, precum modelajul în lut, încondeiatul ouălor, împletituri de coşuri şi sculptură în lemn (confecţionarea lingurilor de lemn). Moderatorii atelierelor de modelaj în lut şi încondeiat ouă sunt membrii Asociaţiei „Communio" din Iaşi, care are ca principal scop conservarea tradiţiilor, culturii şi artei româneşti.

„Bucuria care se putea citi pe chipurile copiilor, entuziasmul, dorinţa de a cunoaşte şi a învăţa, arătate de copii, mă impulsionaeză să revin la Filioara an de an şi să coordonez tabăra de creaţie cu mai multă atenţie şi, totodată, să mă implic mai mult în lucrarea cu tinerii", a subliniat Mihaela Sandu de la ASCOR Iaşi.

„Iubim cititul, munca în familie, meditaţia, rugăciunea?"

S-au organizat jocuri de echipă, s-au văzut filme, s-a bătut toaca, s-a organizat campionat de fotbal, şi, printre atâtea activităţi, tinerii au participat şi la atelierul de comunicare şi de poezie, unde au primit şi au dăruit bucurie. Nu a lipsit nici momentul „Copilul zilei", pentru cei mai activi şi responsabili participanţi, şi nici premierea şi focul de tabără la care a participat poetul Octavian Căldare. În excursia organizată la Petru Vodă, participanţii l-au întâlnit pe părintele Filotheu Balan, care a îndemnat pe fiecare să fie responsabil de ceea ce face în fiecare clipă, în această lume a telefoniei şi a internetului: „Fiecare să se analizeze pe sine, să afle unde este poziţionat. Nu există cale de mijloc între Dumnezeu şi Mamona, între Iisus şi diavolul. Să încercăm un experiment pentru 24 de ore. Să deconectăm internetul şi să închidem telefonul! Stând în casa noastră fără nimic, vedem ce tendinţe şi ce apucături avem, vedem unde ne zboară gândul. Rezistăm tentaţiilor? Televizorului, vorbărelilor lungi şi inutile de pe telefon, filmelor imorale? Sau iubim cititul, munca în familie, meditaţia, rugăciunea!? Îl cinstim pe Hristos sau pe diavolul?".

Atelierul „În dialog cu oameni de seamă" a completat componenta educaţională a întregii activităţi, îmbogăţind participanţii pe de o parte spiritual prin sfaturile pline de înţelepciune ale părintelui Lavrentie de la Mănăstirea Agapia, dar şi cultural, prin discursul istoricului şi cercetătorului literar profesor dr. Nicolae Scurtul, cel care le-a prezentat aspecte din istoria neamului, din cultură, literatură şi religie. Toţi participanţii au servit masa în cadrul taberei, iar în cea de-a treia zi, după masa de prânz, cei de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Târgu Neamţ au oferit tinerilor demonstraţii care trebuie aplicate în cazul situaţiilor neprevăzute.

Pe toată durata taberei, beneficiarii de la Atelierul „Sanitarilor" au fost la bătrânii din Filioara, din comună şi din satele învecinate, cu care voluntarii au dialogat şi le-au oferit educaţie sanitară. „Devenind deja o tradiţie, Tabăra «Dăruind vei dobândi» reprezintă locul unde am revenit cu mare drag, după ce anul trecut am cunoscut oameni deosebiţi cu care am legat prietenii. Misiunea noastră, a mediciniştilor, a fost să mergem prin localitate, să măsurăm tensiunea arterială şi să oferim un sfat medical locuitorilor. Bătrânii satelor, oameni credincioşi, încă activi, sunt prea ocupaţi cu treburile zilnice şi neglijează, din păcate, problemele de sănătate. Astfel, prin intermediu acestor vizite am incercat să creştem gradul de informare al cetăţenilor cu privire la serviciile medicale", ne-a declarat Nicoleta Andrei, medic rezident.

„Este o mare plăcere pentru mine să mă reîntorc în acest an în tabără la Filioara. Fiind student la medicină în anul VI, am dorit să fac parte din atelierul Sanitarilor, acordând consultaţii la domiciliu locuitorilor din comună, majoritatea dintre ei oameni de vârsta a treia şi singuri. Sper ca atât prezenţa mea, cât şi a colegilor mei să le fi adus un strop de bucurie, iar sfaturile noastre să-i ajute să-şi îngrijească sănătatea. De asemenea, am comunicat cât mai mult cu ei, am petrecut timpul împreună într-un mod activ şi interesat, încercând să le menţinem echilibrul emoţional, afectat de singurătate şi vârstă", ne-a spus Patricia Richter.

„Organizăm această tabără cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, cărora le mulţumim pe această cale, din dorinţa de a acoperi un vid de spiritualitate, dobândirea unor minime abilităţi practice, stimularea creativităţii, a motivaţiei, a sensibilităţii estetice, conştientizarea păstrării tradiţiei culturale, a valorilor morale şi spirituale, care înlocuiesc kitschurile şi tradiţiile de import. Unde în altă parte ne-am putea întoarce la tradiţie, dacă nu la Biserică, recunoscând astfel rolul fundamental al acesteia în conservarea bunelor obiceiuri? Când nasc, şi cresc, şi educ pe oricine care are nevoie de mine, mă simt a lui Hristos! Când iubesc şi iert ca Dumnezeu, renaşte în mine viaţa şi simt veşnicia!", a conchis părintele organizator Dumitru Irina. (Andrei Irina)