Cea mai veche biserică din Turda a fost resfințită

Un articol de: Darius Echim - 09 August 2021

Biserica Parohiei Turda Nouă I a fost resfințită în Duminica a 7-a după Rusalii, 8 august, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Mara­mureşului şi Sălajului.

Biserica „Sfânta Treime” este cunoscută în zonă ca biserica șova­găilor (a tăietorilor de sare). Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârşită de Înalt­prea­sfințitul Părinte Andrei, care a rostit un cuvânt de învăță­tură despre discreția creștină.

La finalul predicii, Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitropolit Andrei l-a felicitat pe parohul bisericii, preotul Ioan Retegan, și pe toți cei care i-au fost alături în lucrarea de restaurare și înfrumusețare a bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup vocal format din studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La momentul împărtășaniei, baritonul Lucian Petrean a susținut un recital de cântări închinate Maicii Domnului. Pentru realizările din timpul celor 30 de ani de preoție, preotul Ioan Retegan a primit „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincţie a mitropoliei, iar membrii Consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Sfânta Treime” a Parohiei Ortodoxe Turda Noua I a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al 17-lea, pe locul alteia mai vechi. Ea a fost construită de românii ortodocși, muncitori la salina din Turda, după ce fosta biserică din lemn a fost incendiată în urma răscoalei nobilimii maghiare din Transilvania. Astfel, pentru a primi acordul de a-și ridica o biserică, românii s-au învoit să lucreze la salina turdeană.

La Altarul acestei biserici a slujit în anul 1978 ca preot și Înaltprea­sfin­țitul Părinte Mitropolit Andrei.