Centenarul Colegiului Național „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia

Un articol de: Ziarul Lumina - 13 Feb 2019

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a luat parte luni 11 februarie, la manifestările dedicate zilelor Colegiului Național „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia. Evenimentul a fost organizat cu prilejul împlinirii a 100 de ani de existență a Colegiului albaiulian, primul liceu românesc din Transilvania înființat după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei a participat la vernisajul intitulat „H.C.C.-ul în povești, imagini și documente la Centenar”, eveniment organizat cu prilejul împlinirii a 100 de ani de existență a Colegiului albaiulian, primul liceu românesc din Transilvania înființat după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Manifestările s-au desfășurat la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, fiind organizate de către Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale și Consiliul Județean Alba. În cadrul expoziției, au fost prezentate imagini și documente, unele cu o vechime de aproape un secol, care surprind istoria Colegiului din orașul Marii Uniri, înființat în anul 1919. Prin acest eveniment a fost adus un omagiu atât celor care au contribuit la înființarea instituției, cât și cadrelor didactice și personalităților care au activat aici de-a lungul timpului.

În cuvântul rostit cu prilejul participării la evenimentele dedicate Centenarului Colegiului albaiulian, Înaltpreasfinţuitul Arhiepiscop Irineu a spus: „Mă bucur să particip astăzi la sărbătoarea Colegiului Naţional «Horea, Cloșca și Crișan» din Alba Iulia. Această școală prestigioasă este spațiul în care tânărul poate să urce pe scara valorilor și să țintească spre scopuri înalte, valorificând timpul și înmulțind talanții. Bine­înțeles, aceasta se realizează sub îndrumarea profesorilor de aici, care sunt conștienți că «cel ce practică arta de a educa trebuie să fie mai priceput și mai talentat decât un pictor și decât un sculptor», precum arată Sfântul Ioan Gură de Aur (†407). Elevii Colegiului au datoria să prețuiască anii de studiu ca pe un timp propice pentru formarea și dezvoltarea însu­șirilor intelectuale, morale și fizice. Numai așa vor putea fi de un real folos societății, printr-o frumoasă conduită și prin competență profesională. Însă, nu trebuie neglijată relația cu Dumnezeu, adică religia creș­tină, care este «însăși educatoarea speciei umane, pedagogia metafizică și istorică a omenirii», cum afirma marele pedagog român Vasile Băncilă (†1979)”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.