Centenarul congreselor de studii bizantine (1924-2024)

Un articol de: Ștefania Coșuleanu - 29 August 2024

Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE) al Academiei Române, împreună cu Societatea Română de Studii Bizantine, sub egida Asociației Internaționale de Studii Bizantine, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și Arhiepiscopia Râmnicului, organizează colocviul internațional anual „Centenarul congreselor de studii bizantine 1924-2024. Congresul de la București (1924) și internaționaliza­rea studiilor bizantine”.

Evenimentul, care se va desfăşura la MNAR, în perioada 4-5 septembrie 2024, și la mănăstirile Cozia și Hurezi din Arhiepiscopia Râmnicului, în perioada 6-7 septembrie 2024, marchează centenarul congresului organizat de Nicolae Iorga la București, în 1924, ceea ce a reprezentat punctul de plecare al uneia dintre cele mai prestigioase și longevive reuniuni științifice interna­ționale, conform informațiilor de pe pagina de Facebook ISSEE.

Colocviul reunește peste 20 de bizantiniști de renume din întreaga lume, care vor dezbate importanța congresului organizat în urmă cu o sută de ani în România, pentru dezvoltarea studiilor bizantine la nivel mondial. Lucrările vor evidenția locul însemnat pe care știința românească l-a avut și continuă să-l aibă în cadrul studiilor bizantine. Prin găzduirea colocviului de MNAR, deţinătorul celei mai vechi colecţii publice de artă bizantină şi postbizantină din lume, expusă în Galeria de Artă Veche Românească și la mănăstirile istorice reprezentative pentru arta bizantină și postbizantină de pe teritoriul României, se continuă iniţiativa organizatorilor congresului din 1924 de a aduce în atenţia comunităţii ştiinţifice internaţionale valorosul tezaur cultural de tradiţie bizantină din România.