Centenarul „Oastei Domnului” sărbătorit la Timișoara

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 07 Noiembrie 2023

Anul acesta, Asociația Creștin-Ortodoxă „Oastea Domnului” își sărbătorește centenarul. Înfiin­țată de către preotul Iosif Trifa, în anul 1923, cu binecuvântarea Mitropolitului Nicolae Bălan al Ardealului, această asociație a fost interzisă de regimul comunist ateu în anul 1948.

Pentru a marca acest moment important din viața asocia­ției, membrii ei s-au adunat în mai multe orașe mari ale țării și au înălțat rugăciuni și cântări de laudă lui Dumnezeu.

La Timișoara, asociația locală a organizat mai multe manifestări cultural-duhovnicești, atât la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Parohia Iosefin, cât și în alte lăcașuri de cult ale orașului.

La această sărbătoare a osta­și­lor timișoreni, organizată sâmbătă, 4 noiembrie, a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, însoțit de preotul Ionel Popescu, vicar eparhial, de preoții Parohiei Iosefin și de părinții invitați de Asociația „Oastea Domnului”. Înaltprea­sfinția Sa i-a binecuvântat pe ostași pentru cei o sută de ani de misiune sub aripa Bisericii și i-a îndemnat să continue această slujire a lui Hristos, pentru că „Oastea Domnului” este „fiica Bisericii”. „Binecuvântat să fie Dumnezeu, că ați trecut o punte de 100 de ani, și chiar dacă aceasta și-a avut fragilitatea ei în anumite momente, Hristos Domnul v-a purtat de grijă în tot acest timp, pentru a fi alături de voi prin Iordanul suferinței”, a spus Părintele Mitropolit Ioan.

Programul adunării a cuprins cuvinte de folos, rugăciuni, poezii și cântări creștine intonate de mul­ți­mea fraților și surorilor, mulți dintre aceștia venind din alte eparhii ale Patriarhiei Române. Această adunare s-a remarcat, îndeosebi, prin participarea unui număr mare de credincioși tineri. Un rol important în întărirea acestei mișcări de reînnoire duhovnicească din Banat l-a avut vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu care, atât înainte, cât și după 1989, a sprijinit activitatea și misiunea asociației în cadrul Bisericii. De asemenea, la îndemnul său a fost adăugat suplimentul „Stânca Vieții” la revista eparhială „Învierea”. În acest sens a fost vizualizat un interviu realizat cu Mitropolitul Nicolae despre istoria mișcării „Oastei Domnului”, precum și despre jertfa credincioșilor care L-au mărturisit pe Hristos în timpul prigoanei comuniste.