Centenarul târnosirii bisericii din Telechiu în Eparhia Oradiei

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 01 Iulie 2022

La 100 de ani de la târnosirea bisericii, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica din Telechiu, Protopopiatul Oradea.

La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, 29 iunie din anul 1922, la Telechiu a avut loc sfințirea Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de către Episcopul Roman Ciorogariu al Oradiei și Episcopul Nicolae Ivan al Vadului, Feleacului și Clujului.

Cu ocazia centenarului, PS Părinte Episcop Sofronie le-a vorbit credincioșilor despre valorile care au ghidat viața Sfinților Petru și Pavel şi despre evenimentul de acum 100 de ani: „Biserica în care ne aflăm, care a fost sfințită în urmă cu 100 de ani, este prima biserică ortodoxă construită în episcopia noastră, pe teritoriul canonic al ei, adică în județul Bihor, după unirea Bihorului cu Regatul României, după Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia”.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Dănuț- Alin Bozga a fost hirotonit preot pentru Parohia Tomnatec, Protopopiatul Oradea. Pr. paroh Vasile Ficuț a mulţumit ierarhului, apoi, cre­dincioșii au putut admira, în foişorul bisericii, expoziția dedicată evenimentului, realizată sub coordonarea doamnei Cristina-Liana Pușcaș de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.