Centrala de la Zaporojie provoacă îngrijorare

Data: 22 August 2022

Rusia şi Ucraina se învinuiesc reciproc că se folosesc de centrala nucleară din Zaporojie într-un mod iresponsabil. 

Dacă Ucraina acuză de săptămâni în şir Moscova că stochează arme grele în centrală şi că o utilizează ca bază de lansare a loviturilor asupra poziţiilor ucrainene, Rusia afirmă că Kievul a vizat în mai multe rânduri, inclusiv cu ajutorul dronelor, centrala nucleară, provocând incendii. Informaţiile, notează AFP, nu pot fi însă verificate în mod independent. 

Pentru a amplifica şi mai mult îngrijorarea, în ultimele zile au fost date publicităţii două simulări care au arătat direcţiile spre care s-ar îndrepta un posibil nor radioactiv dacă la Zaporojie s-ar produce o scurgere de radiații. Cele două simulări, transmise de autorităţile ucrainene, respectiv ruse, nu se potrivesc şi prezintă anumite neconcordanţe. 

Mai mult de atât, Rusia a ame­nințat că va închide centrala care are şase reactoare nucleare şi asigură mai mult de o cincime din electricitatea totală generată în Ucraina. 

În acest context, NATO cerut o „inspecţie urgentă” a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la centrala de la Zaporojie, iar ONU a făcut apel pentru demilitarizarea centralei. De asemenea, preşedintele turc Recep Tay­yip Erdogan, în urma întâlnirii cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi preşedintele Volodimir Zelenski, „s-a arătat preocupat de situaţia din jurul centralei nucleare“, subliniind că „nu vrem să trecem printr-un nou Cernobîl“.

Centrala situată în sud-estul Ucrainei, cea mai mare din Europa, cu şase reactoare nucleare active, a fost ocupată la începutul lui martie de trupele ruseşti. (O. N.)