Centru de consiliere pentru persoane cu scleroză multiplă
Animați de dorința de a schimba efectele negative pe care scleroza multiplă le are asupra calității vieții celor afectați, precum și să prevină aceste efecte în rândul noilor diagnosticați, reprezentanții Fundației Filantropia Timișoara au demarat un proiect de amenajare a unui spațiu, oferit de Arhiepiscopia Timișoarei și destinat Centrului comunitar de recuperare pentru persoanelor afectate de scleroză multiplă din Timișoara și din partea de vest a țării.
Pentru sprijinirea activităților din cadrul Centrului de consiliere pentru persoane cu scleroză multiplă, centru care urmează să fie deschis în capitala Banatului, Fundația Filantropia Timișoara a organizat zilele trecute, la restaurantul Valahia din urbea de pe Bega, o cină caritabilă cu strângere de fonduri. Știut fiind faptul că lipsa de informații în ceea ce privește diagnosticarea, accesul dificil la tratament și în special lipsa unei consilieri și a unui sprijin moral din partea unei comunități duc la izolare socială, îngreunând procesul de tratament al bolnavilor, noul centru va desfășura, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, activități de informare, consiliere și recuperare prin psihoterapie și kinetoterapie pentru grupuri mici de pacienți, dar și servicii de asistență la domiciliu și telemedicină, adresată pacienților cu această afecțiune neurologică cronică.
„Având modelul și sprijinul colegilor noștri de la Asociația Națională de Scleroză Multiplă din România și al celor de la Centrul de zi pentru persoanele cu scleroză multiplă din Oradea, prin munca depusă de ei pentru susținerea, sprijinul, acordarea de servicii de specialitate, medicale și psihologice pentru persoanele bolnave de scleroză multiplă, vom deschide un centru similar și în orașul nostru. Ne-am bucurat să îi avem alături de noi pe domnul Florin Stoica, președintele Asociației de Scleroză Multiplă, părintele Laurențiu Lazăr de la Oradea și pe domnul Cristian Rudic, alături de soliști și interpreți de la Filarmonica și Opera din Timișoara care au bucurat invitații cu muzica lor”, a spus părintele Cristian Pavel, consilier social al Arhiepiscopiei Timișoarei și președintele Fundației Filantropia Timișoara.
În semn de solidaritate și din dorința ca acest proiect să fie cât mai repede implementat, dl Florin Stoica a oferit din partea Asociației de Scleroză Multiplă din România pentru noul Centru de recuperare din Timișoara suma de 3.000 de lei. Tot în cadrul serii caritative a avut loc și o licitație de tablouri realizate și donate de artiști locali. Profitul cumulat în urma vânzării tablourilor, în valoare de 3.100 de lei, s-a adăugat sumei provenite din donațiile dedicate funcționării centrului comunitar și îmbunătățirii activităților acestuia.
Scleroza multiplă, denumită și scleroza în plăci, este o afecţiune neurologică cronică ce afectează sistemul nervos central, în special creierul, măduva spinării şi nervii optici. Scleroza multiplă poate provoca dificultăţi în forţa şi controlul muscular, tulburări de vedere, de echilibru, ale sensibilităţii şi tulburări ale funcţiilor mentale. Întrucât până în prezent nu se cunoaște nici un tratament pentru această afecțiune, diversele terapii urmăresc, în special, îmbunătățirea funcțiilor locomotorii ale persoanelor afectate. În România, din 10.000 de persoane diagnosticate, numai un sfert din pacienți au acces la consiliere și tratamente specifice cu medicamente compensate, în condițiile în care costul lunar al tratamentului se ridică la peste 4.000 de lei pentru un singur pacient. Maladia afectează în special persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, iar un tratament adecvat poate ține boala sub control.