Centrul de Tineret din localitatea Tiur-Obârșii, județul Alba

Data: 28 Iunie 2019

În localitatea Tiur-Obârșii, Protopopiatul Blaj, a fost realizat Centrul de Tineret „Sfântul Paisie Aghioritul”, un obiectiv destinat activităților cu tinerii din Eparhie. Aici, sub coordonarea administratorului pr. Ștefan Cătăuță, se desfășoară diverse programe pentru tineri, derulate în perioada vacanţei de vară, precum și în timpul școlii, la sfârșit de săptămână. Primul grup care a sosit participă la activități este cel al Parohiei Sîncel, coordonat de prof. Ioana Cătăuță.

„Activităţile recreativ-educative, concepute pentru a fi derulate pe întreaga durată a zilei, au scopul de a-i bucura pe copii şi, totodată, de a le transmite anumite valori frumoase şi folositoare vieţii lor, precum credinţa în Dumnezeu, respectul faţă de oameni şi faţă de natură sau patriotismul, dar şi să le dezvolte anumite capacităţi şi abilităţi, precum comunicarea, lucrul în echipă sau planificarea activităţilor spre împlinirea unui anumit scop. Astfel, copiii participanţi au avut ocazia de a se destinde prin jocuri deja cunoscute (fotbal, volei, badminton, «raţele şi vânătorii», «păcălici») sau unele noi («Sequence», «Mancala», «Q-bitz»), a precizat pr. Ştefan Cătăuţă, administrator al Centrului de Tineret „Sfântul Paisie Aghioritul”.

O altă serie de jocuri şi activităţi de exterior au avut drept obiect, pe lângă partea recreativă, latura educativă. Astfel, jocurile au fost urmate de discuţii despre viaţa de zi cu zi, altruism, necesitatea unui plan de acţiune în împlinirea unor sarcini. 

„Invitaţia de a participa la activităţile pe care le desfăşurăm se adresează tuturor parohiilor din protopopiatul Blaj şi nu numai. Mai mulţi preoţi din parohiile Mihalţ I, Mihalţ II, Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos, Feisa, Sîncel, Pănade, Biia, Sânmiclăuş, Bălcaciu, Mănărade, Şona, Cergău Mare, Roșia de Secaș, au răspuns deja invitaţiei de a petrece câteva ore alături de copii într-un cadru nonformal. De asemenea, invitaţia se adresează şi anumitor profesori, diriginţi, colaboratori ai Grupului de Iniţiativă din cadrul protopopiatului, care vor însoţi clasele pe care le îndrumă”, a mai menționat pr. Ştefan Cătăuţă. 

Alături de activităţile cu caracter educativ şi recreativ sunt completate de cele cu caracter religios. Programul zilnic începe cu un moment de rugăciune în paraclisul Centrului, copiii mulţumesc lui Dumnezeu înainte şi după masă, „iar dezbaterile şi lecturile făcute vor avea ca scop apropierea tinerilor de Dumnezeu, de bine, de frumos şi de oameni”, a mai menționat pr. Ştefan Cătăuţă.