Ceramică de Cluj expusă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Un articol de: Ziarul Lumina - 30 August 2016

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a deschis expoziția „Ceramica de Cluj. Din moș­te­ni­rea culturală a unei bresle de olari”.

Corporații de origine medievală, breslele au fost înființate cu scopul de a proteja interesele membrilor, secretele de producție, precum şi cu scopul de a asigura un nivel mai înalt de calitate a produselor. Drepturile şi obligațiile membrilor breslei erau regle­mentate de Statutul ei, care, în timp, putea fi reînnoit și com­pletat. Acesta a fost şi cazul statutului breslei olarilor din Cluj, cea mai veche reînnoire a aces­tuia datând din anul 1512. Do­cu­­mentul a fost completat, ulterior, în anii 1523 și 1770. În anul 1815 a fost redactat un nou sta­tut, ultimul document de acest tip al breslei, aceasta din urmă trans­formându-se în urma unei legi din 1872 în asociație indus­trială, iar în anul 1924 în Sindicat, conform unui comunicat al MET.

Expoziția își propune să prezinte câteva aspecte din moștenirea culturală a acestui grup de meș­teșugari, prin intermediul unor bu­nuri care au aparținut breslei de odinioară: diverse documente, lada de breaslă din patrimoniul Arhi­ve­l­0r Naţionale – Direcția Ju­­de­țeană Cluj și artefacte din co­lecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei – cahle, vase uzuale și decorative realizate de către meșterii clujeni în secolele XVIII–XX. Expoziția este realizată în parteneriat cu Direcţia Judeţeană Cluj a Arhivelor Naţio­nale, cu spri­jinul Bibliotecii Ju­de­țene „Octa­­vian Goga” Cluj și Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Expoziția va fi des­chisă până în 17 septem­brie, de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00, la sediul cen­tral al Muzeului Etnografic al Trans­ilvaniei (str. Memorandu­mu­lui nr. 21), conform unui comunicat al instituției.