Cerc Misionar în Filia Dulcele, Parohia Zimbru
Duminică, în data de 21 august, 2019, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr. 3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit în satul Dulcele, aparţinător parohiei Zimbru, protopopiatul Sebiş.
Neexistând biserică, întrunirea a avut loc în curtea fostei școli, unde s-a săvârşit Taina Sfântului Maslu la care au luat parte credincioşii din sat, din parohie, precum şi din satele învecinate.
Din sobor au făcut parte: Pr. Moț Dorel coordonatorul cercului, pr. Oarcea Marian de la parohia Almăș, pr. Pasc Darius de la parohia Bonțești, pr. Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr. Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr. Groza Ștefan de la parohia Tălagiu, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești, pr. Vesa Ioan de la parohia Iosășel, pr. Tulcan Dănuț de la parohia Secaș.
Având în vedere că în Patriarhia Română anul acesta este „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti Patriarhia Română”, preotul Tulcan Dănuț de la parohia Secaș a susținut următoarele teme: 1. Probleme pastoral-misionare cu care se confruntă satul românesc de astăzi – soluții; 2. Programe educaţionale şi culturale dedicate satului românesc.
În cuvântul său părintele a arătat că: Țara Românească s-a născut la sat, cât a mai rămas din el, satul românesc este o colindă fără sfârșit, numai că mai trebuie cineva, care să o și cânte. Cel mai obosit de istorie este țăranul român. Cel mai tragic personaj al istoriei a fost țăranul român. Un monument al neamului și un crucificat al istoriei. A dat totul, dar nu a cerut nimic niciodată. Viața lui a fost o liturghie a pământului, iar trecerea la Domnul și intrarea în cer, un refugiu. Acum, puterea satului, copiii lui s-au dus departe, iar Biserica neamului s-a dus după ei spunându-le: eu sunt mama voastră de acasă și am venit să îmi caut copiii risipiți prin lume.
Au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi. La cercul pastoral au luat parte și cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate. Pentru credincioşii din satul Dulcele prezenţa preoţilor din cadrul cercului pastoral a însemnat o deosebită bucurie duhovnicească şi o trăire cu totul aparte.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Luşca Ciprian a mulţumit tuturor pentru participare.