Cerc pastoral în protopopiatul Sânnicolau Mare

Data: 02 August 2019

În Parohia Ortodoxă Română Igriş, din cadrul protopopiatului Sânnicolau Mare, jud. Timiș, s-a desfăşurat săptămâna aceasta, al treilea cerc pastoral dedicat „Anului omagial al satului românesc”. Evenimentul s-a desfășurat în punctul muzeistic al parohiei Igriş, locaţie în care sunt conservate obiecte de valoare din trecutul localităţii de pe malul râului Mureş.
Cuvântul de deschidere l-a avut părintele protopop Marius Podereu, care a vorbit despre viaţa satului în prezent, migraţia tinerilor spre oraş, dar și despre depopularea satelor. În continuare, preotul Gheorghe Băra din Igriş, paroh de peste 25 de ani, a punctat date din istoria localităţii Igriş, atestată documentar din anul 1179. Totodată, domnul primar Viorel Popovici a prezentat starea actuală a satului Igriș. În cadrul cercului pastoral au mai luat cuvântul preotul Dan Şirianţu de la Parohia Saravale, care a vorbit despre istoria comunităţii pe care o păstoreşte, şi preotul Vasile Sauca care a punctat câteva aspecte legate de viaţa bisericească din parohia Gelu.

La invitaţia domnului primar, preoții s-au deplasat în vatra satului, unde se află în desfăşurare un şantier arheologic. Aici s-au găsit ruinele unei mănăstiri din secolul XII şi ale unei biserici din sec. X.