Cerc pastoral misionar în Parohia Dezna, Protopopiatul Sebiș

Data: 16 Feb 2018

De curând, preoții Cercului pastoral misionar nr. 1, Protopopiatul Sebiș, coordonați din încredințarea Înaltprea­sfinți­tului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-au întâlnit în biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” pentru a discuta despre importanța postului și a vieții creștine azi. După ce a fost oficiată slujba de seară, părintele Marius Ardelean de la Parohia Slatina a ținut un bogat cuvânt de învă­țătură, arătând impor­tanța acestei perioade liturgice premergătoare Postului Paștelui, subliniind în mod special rolul faptelor bune sau mila creștină în aceste vremuri tulburi de individualism și indi­fe­rență spirituală. Apoi, părintele Valentin Herbei, coordonatorul cercului pastoral a prezentat cele trei referate stabilite pentru acest eveniment, având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta „Anul omagial al unității de credință și de ­neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918” în Patriarhia Română.

Primul referat intitulat „Unirea de la 1600 și conse­cin­țele ei în viața bisericească” ne prezintă ideea principală că nea­mul românesc este sortit să convie­țuiască împreună, iar unirea înfăptuită de Mihai Viteazul a adus o serie de îm­bu­nă­tățiri pentru Biserica din Tran­silvania, vitregită atât de mult de drepturile ei. Cel de-al doilea s-a intitulat „Statutul Șagunian și tradiția canonică, bază a unității bise­ricești după Marea Unire”. S-a evidențiat că acest statut a reprezentat baza recunoaşterii autonomiei Bisericii din Transilvania și rolul important avut în organizarea Bisericii la cele trei niveluri: Parohia, Protopopiatul și Eparhia.

Ultimul referat, numit „Sinodalitatea, forma de conducere și de păstrare a unității Bisericii. Organizarea bisericească și unitatea de neam și credință”, arată importanța organizării Bisericii Ortodoxe Române, ce are ca organ central sinodalitatea.

Din referatele prezentate și din discuțiile purtate s-a reliefat că prin toate aceste acte înfăptuite de Biserica Ortodoxă Română s-au făcut pași importanți în vederea realizării unității de neam și de credință. Seara duhovnicească s-a încheiat prin discursul de mulțumire al părintelui paroh Radu Bătrân adresat preoților prezenți și prin îndătinata agapă frățească. (Pr. Dorel Ancuța)