Cerc pastoral-misionar în Parohia Joia Mare

Un articol de: Ziarul Lumina - 12 Aprilie 2016

Preoţii Cercului pastoral-misionar numărul 2 Buteni, coordonați, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, de părintele Marian Ciucur, s-au întrunit, duminică, 10 aprilie 2016, în Parohia Joia Mare din Protopopiatul Sebiş.

Părinţii slujitori au oficiat slujba Vecerniei cu Litie, în cinstea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica. A fost o minunată îmbinare între duhul de străpungere specific Postului Mare, adus de cântările Triodului care ne introduc în a 5-a săptămână a urcuşului spre Înviere, cântările de laudă aduse marelui nostru sfânt, „ajutătorul celor din nevoi şi de minuni făcătorul” şi rugăciunile pentru folosul de obşte al creştinilor.

Soborul a fost condus de părintele protopop Alexandru Botea, alături de care au slujit părintele Marian Ciucur din Buteni, părintele Teodor Farcaş din Parohia Zăbrani, fiu al satului, părintele Stănel-Gheorghe Stan din Cuied, părintele Alexa Birău din Chisindia, părintele Vasile Coşeri din Paulian, părintele Cristian-Gheorghe Pop din Revetiş, părintele Marian-Florin Oarcea din Almaş şi preotul paroh Daniel Pavel.

La finalul slujbei, părintele Teodor Farcaş a ţinut un bogat şi duhovnicesc cuvânt de învăţătură, făcând referire la Evanghelia Duminicii a 4-a din Postul Mare şi punctând importanţa lucrării virtuţilor în urcuşul pe scara duhovnicească. Mai apoi a luat cuvântul părintele Marian Ciucur, coordonatorul Cercului, care a făcut referire la vieţile Sfinţilor Antim Ivireanul, sărbătorit în acest an omagial, şi Calinic de la Cernica, amândoi întâistătători pe scaunul episcopal al Râmnicului. În final, parohul a mulţumit oaspeţilor pentru osteneală şi pentru bucuria împreună-slujirii, iar credincioşii au primit o bucată de pâine binecuvântată şi au fost unşi cu untdelemnul sfinţit de la Litie.