Cerc pastoral-misionar în Valea Almăjului, în Episcopia Caransebeșului

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 09 Aprilie 2019

Cercul pastoral-misionar Valea Almăjului s-a desfășurat sâmbătă, 6 aprilie, în trei sate din regiunea rurală situată în partea central-sudică a județului Caraș-Severin. Părintele Episcop Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire pentru patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și pentru episcopii Caransebeșului, Veniamin Nistor și Emilian Birdaș.

Clericii din cele 17 parohii rurale ce formează acest cerc s-au întâlnit de dimi­neață la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Dalboșeț pentru a se ruga împreună cu Prea­sfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a săvârșit Sfânta Liturghie. La slujbă s-au împărtășit toți preoții aparținători cercului și foarte mulți credincioși. La final, părintele Ion Cherescu de la Parohia Bozovici a rostit un cuvânt de învățătură pornind de la textul scripturistic „Iisus le-a poruncit să nu spună nimănui; dar cu cât Dânsul poruncea, cu atât mai mult îl vesteau” (Marcu 7, 31-37).

Părintele Episcop Lucian a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și pentru episcopii Caransebeșului, Veniamin Nistor și Emilian Birdaș.
Cercul pastoral-misonar a continuat în satul Lăpușnicu Mare, unde a avut loc conferința cu titlul „Cooperarea dintre biserică și școală – contribuție majoră în promovarea educației copiilor și tinerilor de la sate”, susținută de pr. Mihail-Constantin Călin de la Parohia Șopotu Nou. Cu acest prilej, au avut loc dezbateri cu privire la conferința susținută și cu privire la viața bisericească din parohiile rurale ale cercului.

„În Postul Mare din «Anul omagial al satului românesc» suntem în mijlocul preoților și credin­cioșilor din mediul rural. Îi mulțu­mim lui Dumnezeu că am avut parte și astăzi de comuniune euharistică cu toți preoții din această zonă a eparhiei noastre și cu o bună parte din credincioșii care viețuiesc și se roagă pe aceste meleaguri binecuvântate. Este cunoscută această Vale a Almăjului ca una care a conservat tradițiile, portul, graiul și obiceiurile frumoase. Aici încă se mai păstrează vechile tradiții și obiceiuri ale moșilor și strămoșilor noștri, ale românilor ortodocși din zona Banatului. Îi felicităm pe cei care astăzi s-au implicat în buna desfășu­rare a cercului pastoral-misionar”, a subliniat Preasfin­țitul Părinte Lucian.

La final, în Parohia Moceriș a fost săvârșită slujba Vecerniei, în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. La finalul slujbei, părintele Nicolae Băcilă de la Parohia Bănia a susținut o cateheză cu tema „Postul și impor­tanța lui în viața creș­tinului”.