Cercul pedagogic al profesorilor de religie din Bihor
Cercul pedagogic al profesorilor de religie pe semestrul al II-lea din judeţul Bihor, a avut loc vineri, 28 aprilie. Tema cercului pedagogic s-a referit la principiile programei școlare de la gimnaziu pentru disciplina religie. În cadrul cercului pedagogic desfășurat la Oradea, inspectorul şcolar pentru disciplina religie a reamintit și a subliniat rolul activităților extracurriculare desfășurate în spațiul școlar, în mod special în contextul Centenarului Marii Uniri.
Activitatea s-a desfășurat în mai multe centre metodice: pentru sectorul Aleșd, gazdă a fost Liceul Tehnologic nr. 1 Șuncuiuș, pentru sectorul Beiuș-Ștei, Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei, pentru sectorul Marghita, Școala Gimnazială nr. 2 Bogei, iar pentru Oradea, sector Oradea și Salonta - Tinca pentru toate cultele, gazdă a fost Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, respectiv părintele director Radu Rus, consilier pe probleme de tineret și învățământ din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.
Programul cercului a cuprins susținerea unui referat cu tematică specifică, analizarea rezultatelor obținute de elevi la etapa locală, județeană și națională a concursurilor și olimpiadei de religie la toate cultele, analizarea tipologiei subiectelor și baremelor pentru concursuri și olimpiade în vederea optimizării pregătirii elevilor cu impact asupra performanței școlare.
Cu acest prilej, prin intermediul profesorilor metodiști, a fost transmis cuvântul de binecuvântare, susținere și apreciere din partea Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei.
În continuarea programului au fost transmise, la nivelul fiecărui cerc, comunicările din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru disciplina religie, referitoare la programele educative desfășurate în semestrul al II-lea şi au fost evidențiate parteneriatele locale și județene și implicarea profesorilor de religie în acțiuni și manifestări inițiate sau în parteneriat cu comunitatea religioasă locală sau județeană.
De asemenea, au fost evidențiate rezultatele obținute de elevi la etapele județene ale concursurilor de profil și la olimpiada de religie, respectiv profesionalismul cadrelor didactice și responsabilitatea cu care abordează toate competițiile de profil.
În cadrul cercului pedagogic desfășurat la Oradea, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean, inspectorul şcolar pentru disciplina religie a reamintit și a subliniat rolul activităților extracurriculare desfășurate în spațiul școlar, în mod special în contextul Centenarului Marii Uniri și valorizarea competențelor dobândite de elevi în cadrul disciplinei, având ca finalitate implicarea mai accentuată a tinerilor în viața comunităților religioase.
În cadrul cercului pedagogic a fost remarcată implicarea profesorilor de religie în proiectele județene consacrate, precum Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda” și cel de pricesne „La umbra Crucii Tale”, expozițiile de desene și icoane „Nașterea Domnului - popas duhovnicesc”, „Patimile și Învierea Domnului”, precum și în cadrul proiectului interjudețean „Creștinul acasă, la școală, în biserică și în comunitate” , Concursul Național Cultural - Artistic „Unirea: libertate și unitate”, manifestări care reunesc sute de copii și tineri din școli și parohii, părinți ai acestora, profesori de religie și alte specialități, preoți și reprezentanți ai unor instituții cu rol determinant în susținerea orei de religie, cu preocupare permanentă în identificarea și susținerea și promovarea valorilor spirituale, culturale și educaționale.
În final, profesorii de religie au fost invitați să popularizeze la nivel local și național proiectele educative, parteneriatele și exemplele de bună practică, în vederea multiplicării acestor experiențe în cadrul altor comunități.