Cercul profesorilor de arte din Dolj

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 27 Mai 2016

Profesorii de arte din judeţul Dolj s-au întrunit miercuri, 25 mai, în cadrul cercului pedagogic cu tema „Arta sacră între trecut şi prezent”. Activitatea a fost organizată la Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova.

Centrul de restaurare conservare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova a găzduit miercuri, 25 mai, întâlnirea de lucru a profesorilor de arte din cuprinsul judeţului Dolj. Întâlnirea s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, şi a avut ca scop prezentarea dimensiunii prezente şi pespectivele istorice ale artei sacre bisericeşti. Întreaga activitate a fost pregătită de lect. univ. dr. Emilia Burlan, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, Secţia Artă Sacră, şi totodată profesor de istoria artei la Colegiul Naţional „Elena Cuza”.

„Aici reuşim să şlefuim talente”

Cu ajutorul colegilor de la colegiu, dar şi al corpului profesoral de la Secţia de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie, prof. Burlan a reuşit să prezinte subiectul cercului într-un cadru cu totul aparte, Muzeul de Artă Eclesială al Centrului de restaurare. Aici, pe lângă prelegerea doamnei profesoare, oaspeţii au putut admira o frumoasă expoziţie de icoane noi şi de patrimoniu realizate şi restaurate de studenţii Facultăţii de Teologie din Craiova. Prezent la deschiderea activităţii, pr. conf. univ. dr. Nicolae Răzvan Stan, decanul Facultăţii de Teologie din Craiova, a transmis cuvântul de binecuvântare al IPS Părinte Mitropolit şi le-a urat bun venit profesorilor doljeni. De asemenea, pr. conf. dr. Adrian Boldişor, directorul Secţiei de Artă Sacră, a prezentat activităţile artistice desfăşurate în cadrul facultăţii până în prezent. La rândul ei, prof. Emilia Burlan a afirmat că „legătura dintre vechi şi nou constituie de fiecare dată elementul esenţial pentru a realiza adevărata valoare. O parte din icoanele pe care le aveţi în faţă au fost realizate de curând de tinerii noştri ucenici, pe când cealaltă parte am primit-o moştenire din partea bisericilor din eparhie. Astfel, între aceste două dimensiuni, noi reuşim să şlefuim talente, să-i facem pe tineri să rezoneze cu valoarea şi frumosul dăruit de Dumnezeu. Partea noastră este una importantă, însă fără binecuvântarea lui Dumnezeu, ea ar putea rămâne neroditoare şi fără rezultate concrete”. În continuare, a luat cuvântul lect. dr. Alexandrina Bădescu, care a prezentat oferta educaţională a Secţiei de Artă Sacră.

Din muzeu, invitaţii au mers în aula centrului, unde le-a fost prezentat un filmuleţ de prezentare a activităţilor reaizate până în prezent de studenţii Secţiei de Artă Sacră. Întâlnirea s-a finalizat printr-o prezentare generală a Centrului de restaurare, participanţii putând admira Paraclisul „Sfinţilor Serghie şi Vah”, sălile de curs, laboratoarele de restaurare icoană şi carte veche, sala de festivităţi etc.