Cercuri misionar-pastorale în parohiile arădene

Un articol de: Florin Ardeuan - 10 August 2017

Pe parcursul acestei săptămâni, mai multe parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului au găzduit, cu binecuvântarea chiriarhului, cercuri pastoral-misionare. În cadrul acestor întruniri ale preoților a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, după care au urmat susțineri de referate ce au dezvoltat tema Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul regimului comunist.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, zilele trecute, în Parohia Țela, a avut loc o nouă întâlnire a Cercului pastoral-misionar Lipova. Soborul de preoți a slujit Taina Sfântului Maslu, la care au luat parte numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi, cinstind hramul acestei biserici, „Schimbarea la Față a Domnului”.

Parintele Matei Florin din Parohia Bata a ținut un bogat cuvânt despre viața Patriarhului Justinian, vorbind credin­cioșilor despre grija patriarhului pentru locașurile de cult. În perioada de păstorire a Patriarhului Justinian au fost construite din temelie 302 biserici și reparate sau restaurate alte 2.345, din care 999 monumente istorice, iar din acestea 128 au fost mănăstiri, schituri și alte așezăminte monahale. Pe lângă bisericile nou construite, care au fost împodobite cu picturi, în alte 271 de biserici pictura a fost restaurată.

Biserica a fost împodobită cu prezența numeroasă a credin­cioșilor din parohie, oameni gospodari și cu dragoste față de casa lui Dumnezeu, care au fost întotdeauna aproape de Sfânta Biserică. Dupa înconjurarea bisericii, părintele paroh Blidariu Aurel le-a mulțumit preoților, dar și credincioșilor, iar apoi a invitat toți credincioșii la o agapă frățească care a avut loc la căminul cultural din Țela.

Cerc pastoral-misionar la Cuvin

De asemenea, în Parohia Cuvin s-a întrunit, la praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, Cercul misionar nr. 3 Șiria, prilej potrivit pentru organizarea Tainei Sfântului Maslu, unde au fost prezenți preoții din cadru cercului pastoral-misionar.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către preotul Flavius Ardelean de la Parohia Pâncota, care a făcut referiri la semnificația praznicului Schimbării la Față a Domnului, aducând în atenție o reprezentare iconografică a praznicului, în care locul Mântuitorului este luat de Sfânta Cruce, iar explicația pentru această reprezentare este legată de faptul că Mântuitorul le vorbește ucenicilor Săi pentru prima dată despre Pătimirea Sa, pentru ca să creadă în Hristos Cel răstignit.

Referatul cu titlul „Patriarhul Justinian, ctitor de biserici și restaurator de biserici, mănăstiri și monumente istorice” a fost susținut de către preotul Flavius Ardelean. S-a evidențiat rolul vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina, care a fost un instrument prin care Dumnezeu a lucrat pentru păstrarea credinței ortodoxe pe tărâm românesc în timpul regimului comunist. În privința Patriarhului Justinian Marina, cuvântul cel mai potrivit aparține Sfântului Apostol Pavel: „Tuturor toate m-am făcut, ca în orice chip să mântuiesc pe unii. Dar toate le fac pentru Evanghelie, ca să fiu părtaș la ea” ( I Cor. 9, 22-23). Patriarhul Justinian a ctitorit foarte multe biserici si mănăstiri și a salvat foarte multe de la demolare.

La final preotul paroh Petru Jula le-a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți, iar seara duhovnicească s-a încheiat cu o agapă creștină.