Cercuri pastoral-misionare în parohiile arădene

Un articol de: Mihai Oprea - 19 Iunie 2017

Parohia Vânători, din Protopopiatul Arad, a găzduit zilele trecute cea de-a şaptea întrunire a preoţilor din Cercul pastoral-misionar Chişineu-Criş, coordonați de către părintele Dumitru Daniel-Mirel, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului. Întrunirea a debutat în biserica parohială, prin oficierea Tainei Sfântului Maslu, săvârșită de cei 15 preoți prezenți. Răspunsurile la Taina Sfântului Maslu au fost date de corul Parohiei Şega I din Arad. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Nicolau, iar părintele paroh Adrian Ioan Hanţiu a susţinut în faţa preoţilor referatele având ca teme: „Rolul liturgic și catehetic al icoanelor în viața Bisericii” şi „Personalitatea și moștenirea misionară a Patriarhului Justinian”. Următoarea întâlnire a Cercului pastoral-misionar Chișineu-Criș va avea loc în data de 25 iunie în Parohia Șimand.

Și biserica Parohiei Chelmac a fost gazda întâlnirii preoţilor din Cercul misionar nr. 2 Radna, sub coordonarea pr. Marius Murgu. Cu această ocazie, un sobor de preoţi, avându-i în mijlocul lor pe pr. protopop Ioan Jidoi, protopopul Lipovei, și un număr mare de preoți invitați, fii ai sa­tului, a săvârșit Taina Sfântului Maslu.

După slujbă, părintele Gheor­ghe Bândea de la Parohia Bârzava a susținut un înălțător cuvânt de învățătură, cu tema „Icoa­na în şcoală: semn al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni”.

Și în biserica din Hodiş, filie a Parohiei Iercoşeni, a avut loc întrunirea Cercului pastoral-misionar Târnova, condus, din în­cre­dinţarea Înaltpreasfinţitului Arhi­episcop Timotei, de către părintele Teodor Păiuşan de la Parohia Târnova. Evenimentul a început prin săvârşirea Tainei Sfân­tului Maslu, unde a slujit un sobor format din șapte preoţi. Credincioşii prezenţi s-au bucurat de frumuseţea liturgică a slujbei, de cântările şi de rugăciunile care duc la tămăduirea noastră duhov­nicească şi trupească. La finalul slujbei, părintele Doru Măriuţa de la Parohia Camna a rostit un frumos cuvânt de învăţătură, prezentând câteva aspecte importante ale Sfântului Maslu. După slujbă, preoţii s-au îndreptat spre casa parohială, unde părintele Gabriel Streulea de la Parohia Şilindia a susţinut, în conformitate cu Anul omagial 2017 în Patriarhia Română, refe­ratul cu tema: „Rolul liturgic și catehetic al icoanelor în viața Bi­sericii”  şi „Personalitatea și moș­tenirea misionară a Patriarhului Justinian”.