Cercuri pastoral-misionare în parohiile Moneasa, Șepreuș și Cărand

Un articol de: Pr. Valentin Nicu Herbei - 19 Octombrie 2016

Preoții Cercului misionar Sebiș I s-au întrunit zilele trecute în Parohia Moneasa, Protopopiatul Sebiș. Întrunirea a debutat prin oficierea Tainei Sfântului Maslu în biserica parohială cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

În cuvântul de învățătură, părintele Valentin Herbei de la Parohia Buhani a subliniat menirea Bisericii de a semăna „cuvântul lui Dumnezeu” în ogorul sufletesc al oamenilor. În acest sens, prin cuvânt, iconografie și cântare, Biserica ne îndeamnă să urmăm calea sfinților.

În partea a doua a întâlnirii, părintele Ioan Iercoșan de la Parohia Aldești a susținut referatul cu titlul: „Activitatea catehetică a Sfântului Mitropolit Antim Ivireanul. Didahiile”, subliniind însemnătatea lecturării „Didahiilor”, care poate constitui un izvor de inspirație pentru orice preot în activitatea sa catehetică. În cele ce au urmat, s-au dezbătut atât neajunsuri cu care se confruntă preoții din mediul rural, precum și forme concrete și eficiente de catehizare în rândul tinerilor.

Cerc pastoral-misionar în Parohia Șepreuș

Și Parohia Șepreuș din Protopopiatul Arad a găzduit întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar Chișineu-Criș, condus de pr. Daniel-Mirel Dumitru. Întrunirea a debutat prin oficierea Tainei Sfântului Maslu, săvârșită de 15 preoți.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Viorel Albiș, din Parohia Chișineu-Criș II, pe tema Evangheliei din Duminica a 21-a după Rusalii, arătând cât de important este să oferim cuvântului lui Dumnezeu „pământul cel bun” pentru a putea aduce rod însutit lui Dumnezeu. Părintele paroh Florin Borca a mulțumit părintelui Viorel Albiș pentru cuvântul de învățătură, a mulțumit celor 14 preoți din cercul pastoral-misionar pentru împreuna slujire și, nu în ultimul rând, credincioșilor pentru participare într-un număr atât de mare la Sfânta Taină. În continuare, preotul paroh a susținut referatul cu temele: „Perspectivă patristică asupra vârstei tine­reții” și „Activități ce se pot derula cu tinerii în centrele parohiale pentru copii și tineri”.

Cerc pastoral-misionar în Parohia Cărand

Și în Parohia Cărand, Protopopiatul Sebiș, a avut loc întrunirea Cercului pastoral-misionar Buteni. De la ora 16:00, în Biserica „Înălțarea Domnului”, cei nouă preoți slujitori prezenți, în frunte cu părintele protopop Alexandru Botea și cu părintele Marian Ciucur, coordonatorul cercului, au săvârșit Taina Sfântului Maslu, în prezența a nume­roși credincioși. La slujbă au fost prezente autorități jude­țene și de stat.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Gheorghe Cris­tian Pop de la Parohia Revetiș, care a vorbit despre modelul demn de urmat al sfinților. În încheiere, părintele paroh Doru Dragoș a mulțumit preoților împreună slujitori, credincioșilor prezenți și tuturor celor care au ajutat la pregătirea evenimentului.