Cercuri pastoral-misionare la Chișineu Criș I, Rostoci și Hălmagiu
Duminica aceasta, în parohiile Chișineu Criș I, Rostoci și Hălmagiu din Arhiepiscopia Aradului au avut loc mai multe întruniri ale cercurilor pastoral-misionare preoțești. Acestea au avut loc după ce a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu, continuând cu prezentarea mai multor teme dedicate Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox și Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română.
Începutul Triodului a coincis cu prima întâlnire din acest an a preoților și credincioșilor din Cercul pastoral misionar Chișineu-Criș, Protopopiatul Arad, coordonaţi de pr. paroh Daniel-Mirel Dumitru. Întrunirea a debutat cu oficierea Tainei Sfântului Maslu în biserica parohială cu hramul „Înălţarea Domnului”, săvârșită de 14 preoți în prezența unui număr mare de credincioşi. La sfârşitul slujbei, părintele Traian Moțiu de la Parohia Pilu a rostit un cuvânt de învăţătură referitor la înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei acestei duminici, ce relatează Pilda vameșului și fariseului. Totodată, părintele a evidențiat semnificația perioadei Triodului în viaţa liturgică a Bisericii şi în viaţa spirituală a credincioşilor. Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul 2016 drept Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română, preotul paroh Daniel-Mirel Dumitru a prezentat temele: „Educația religioasă a tinerilor și copiilor” și „Perioada Triodului – particularități”. Pe marginea acestora au urmat dezbateri şi luări de cuvânt din partea celorlalţi preoţi participanţi. În acest context a fost evidenţiat rolul familiei în educația copiilor și tinerilor. Familia este numită de Sfinții Părinți „Biserica cea mică”, prin care creștinii sunt chemați să-și conducă viaţa după învățătura Domnului nostru Iisus Hristos, fiind întemeiată pe legătura de iubire dintre un bărbat și o femeie. În finalul întâlnirii, preotul paroh a mulţumit tuturor pentru participare.
Cerc misionar în Parohia Gura Văii, filia Rostoci
În data de 21 februarie, preoţii din cadrul Cercului pastoral-misionar nr. 3 Gurahonţ, coordonat de preotul Crăciun-Dorel Moț, s-au întrunit în filia Rostoci, Parohia Gura Văii, în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, din Protopopiatul Sebiş. În cadrul acestei întruniri a fost săvârşită Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioși atât din parohie, cât şi din localitățile învecinate. În continuare, pr. Ovidiu Dașcău de la Parohia Rădești a susţinut temele: „Viața ca dar de la Dumnezeu”; „Datoria promovării valorilor moral-religioase și sociale în familie”. În cadrul acestora, părintele a subliniat valoarea și importanța familiei. „Familia este cea mai de seamă instituție așezată în slujba vieții, este sanctuarul în care apare viața, în care iau ființă primele posibilități de relație între om și natură, între om și om și între om și Dumnezeu. Pe drept cuvânt se poate spune că familia este școala în care ești deopotrivă profesor și elev. În acest sens, părinții au fost și vor fi întotdeauna ideali educatori.Influența pe care părinții o exercită asupra copiilor, în primii ani, determină întreaga conduită și orientare pe care ei o vor avea în întreaga lor viață. Dacă sufletul tânăr primește pecetea bunelor principii, nimeni nu va mai putea să le șteargă, atunci când ele se vor întări ca ceara sigiliului”, a evidențiat pr. Ovidiu Dașcău. Au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi. La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate.
Întâlnire preoțească la Hălmagiu
Și preoții din cadrul Cercului pastoral-misionar Hălmagiu, condus de preotul Cristian Mihăiță Bacoș, s-au întrunit duminică, la biserica cu hramurile „Cuvioasa Parascheva” și „Înălțarea Domnului” din Parohia Avram Iancu, Protopopiatul Sebiș. Preoții au săvârșit Sfânta Taină a Maslului în prezența unui număr mare de credincioși, iar preotul Marcel Drăgan din Parohia Budești a susținut următoarele teme: „Biserica și rolul ei în înalțarea spirituală a tineretului”; „Epitimiile sau canoanele de pocăință ca mijloace de terapie spirituală”; „Cununia a doua și metodologia obținerii divorțului bisericesc”. În susținerea temei părintele a făcut referire la Biserică și la rolul ei determinant de a sădi în inimile tinerilor iubirea de Hristos, de a-i primi cu dragoste, de a trezi în conștiința lor simțul rugăciunii și al adevărului. În ce privește epitimiile sau canoanele de pocăință, părintele prezintă canonul ca pe o „rețetă” duhovnicească, care primește mai degrabă un caracter terapeutic decât pedepsitor, reprezentând un mijloc de corectare, de îndreptare. Căsătoria este considerată un act unic și irepetabil, care este rupt doar de moartea unuia dintre soți, iar cununia a doua este privită de Biserică ca o excepție, ce se poate încuviința prin divorțul bisericesc sau dispensa acordată de ierarhul locului. La finalul întrunirii, preotul paroh Dan Dănuț-Voicu a mulțumit credincioșilor și preoților prezenți, încheind întrunirea cu o agapă frățească.