Cercuri pastorale în Protoieria Vălenii de Munte

Un articol de: Pr. Gabriel Pitulice - 18 Mai 2019

Cu prilejul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești, în Protoieria Vălenii de Munte au avut loc în săptămâna 10-17 mai 2019 întrunirile a trei cercuri pastorale.

La 10 mai, Cercul pastoral Valea Drajnei s-a întrunit în biserica Parohiei Valea Plopului, iar pr. Gabriel Gogonea a sus­ținut referatul cu tema „Preotul - exemplul elocvent al satului românesc”.

Luni, 13 mai, a avut loc întrunirea Cercului pastoral Valea Lopatnei, care a fost găzduit de biserica Parohiei Măgurele I, unde pr. Ion Chirobocea a susținut referatul cu tema „Mitropolitul Antim și introducerea limbii române în cultul divin”. Cercul pastoral Valea Teleajenului s-a întrunit în data de 16 mai în biserica Parohiei Gheaba, unde pr. Daniel Constantin Simion a susținut referatul „Satul românesc - candela aprinsă a cre­dinței”.

Întrunirile au avut ca scop promovarea temei anului omagial, precum și evidențierea unor per­sonalități din lumea satului: pre­oți, primari, profesori sau oameni de cultură care s-au implicat activ în aspectele sociale, educativ-culturale și religioase ale satului românesc. Au fost elogiate persona­litățile unor preoți vrednici care au slujit în parohiile apar­țină­toare cercurilor pastorale. Fiecare întrunire a debutat cu oficierea slujbei Sfintei Liturghii de un sobor de slujitori condus de pr. protoiereu Mihail Pe­neș, urmând apoi susținerea referatelor cu inter­ven­ții din partea preoților parti­cipanți.