Cercuri pastorale în protopopiatele vâlcene Drăgăşani şi Călimăneşti

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 21 Feb 2017

Parohia Dobrușa, din comuna Ștefănești, Protopopiatul Drăgă­şani, județul Vâlcea, a găzduit săptămâna trecută întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar Drăgășani, informează arhiepiscopiaramnicului.ro. Lucrările au debutat cu săvâr­șirea Tainei Sfântului Maslu, după care pr. protoiereu Iulian Mădălin Bușagă a transmis cuvântul de binecuvântare din partea IPS Părinte Varsanufie. Tema întâlnirii a fost „Apariția icoanei și a picturii în Biserică, în viața creștinului ortodox și în școală” şi a fost prezentată de pr. Dragoș Butușină, preot paroh la Parohia Dobrușa. După pre­zentarea referatului s-au purtat mai multe discuții, dezbătân­du-se probleme de ordin misio­nar-pastoral, cultural, social-filan­tropic şi administrativ apărute în cadrul vieţii şi activităţii preo­ţilor şi enoriaşilor din parohii. Întru­nirea preoţilor din Cercul pastoral Drăgășani a constituit un prilej de intensificare a cola­bo­rării
între preoţi, manifestarea încadrându-se în rândul evenimentelor dedicate Anului omagial al sfintelor icoane, al icon­a­rilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Or­to­doxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Tot săptămâna trecută a avut loc şi întâlnirea preoţilor din Cercul pastoral „Valea Lotrului”, la Parohia „Sfântul Gheorghe” Brezoi III, din oraşul Brezoi, Protopopiatul Călimăneşti, judeţul Vâlcea. Activitatea a debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum în biserica parohială, după care pr. protoiereu Nicolae Laurenţiu Ceauşu a deschis oficial lucră­rile. „Rugăciunea, educația și iu­birea de aproapele constituie componente esențiale ale vieții familiei, iar pentru tineri acestea trebuie să devină repere ale formării intelectuale și duhovni­cești”, a subliniat pr. Ceauşu. Referatul de fond a fost prezentat de pr. Da­niel Şerban şi a purtat titlul „Teologia icoanelor, în lumina tradiţiei dogmatice ortodoxe”. Partea a doua a întâlnirii a prilejuit dezbaterea unor pr­o­iecte ce urmează a fi implementate în contextul manifestărilor dedicate Anului omagial al sfintelor icoa­ne, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apără­torilor Ortodo­xiei în timpul comunismului în Patriarhia Româ­nă. Au fost pre­zentate de asemenea o serie de aspecte privitoare la păstra­rea disciplinei canonice în repre­zentarea icoanei ortodoxe în locașurile de cult, atât pentru pictura bisericilor, cât și pentru icoanele așezate spre închinare. Următoarea întâlnire a preoţilor din cadrul Cercului pastoral „Valea Lotrului” va avea loc în luna mai la Parohia Sălişte.