Cercuri pedagogice la Neamţ
În luna noiembrie, cu aprobarea prof. dr. Viorel Stan, inspector şcolar general al judeţului Neamţ, s-au ţinut cercurile pedagogice ale cadrelor didactice din acest judeţ, la toate disciplinele. Disciplina religie şi-a desfăşurat activitatea în ziua de 12 noiembrie, la fiecare şcoală arondată.
Cercul nr. 4 a fost găzduit de Şcoala Gimnazială „Ieremia Irimescu“ din comuna Brusturi, judeţul Neamţ. Titlul lecţiei a fost „Pescuirea minunată“, fiind coordonată de profesorul Nechita Costel Valentin. Profesorii au fost întâmpinaţi cu colac şi sare de copii îmbrăcaţi tradiţional şi le-a fost oferit câte un pliant cu informaţii despre şcoală.
Metodele moderne de abordare, precum gruparea în echipe şi folosirea fişelor de către elevi au contribuit la realizarea unei diversităţi într-o unitate, astfel încât elevii au putut să-şi dezvolte aptitudini de comunicare pentru a putea fi evaluaţi.
După terminarea orei, s-a susţinut referatul cu tema „Materialul didactic, sprijin permanent în activitatea la clasă“, apoi s-au discutat teme actuale cu care se confruntă profesorii de religie la clasă, după incidentul tragic şi regretabil din clubul Colectiv. În cadrul discuţiilor, domnul director Costache Stafie a prezentat istoricul şcolii Brusturi şi contribuţia Bisericii în decursul anilor şi şi-a arătat disponibilitatea şi deschiderea de a susţine Biserica şi ora de religie în contextual actual.
Şi Liceul Tehnologic Petricani a găzduit cercul pedagogic de istorie susţinut de prof. Lazăr Ana Maria, cu tema „Memoria identitară. Educaţia istorică a elevilor, pentru viaţă. Modalităţi concrete de organizare a activităţilor care sprijină educaţia în spirit identitar la copii şi tineri“. Profesorii arodaţi au putut vedea activităţi ale elevilor ce mărturisesc şi promovează istoria localităţii lor, dar şi personalităţi ale comunei Petricani, precum pr. Virgil Constantin Gheorghiu, o personalitate în lumea literară şi mai puţin cunoscută şi mediatizată în lumea teologică. După terminarea activităţilor, participanţii au vizitat Muzeul „Nicolae Popa“.