Ceremonia de încheiere a ITO 2018
Cea de-a cincea ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) s-a încheiat duminică, 9 septembrie, la Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, unde tinerii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi.
Alături de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, s-au aflat Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Naum de Ruse și Preasfințitul Qais, Episcop de Erzurum, împreună cu reprezentanți ai delegațiilor din țară și străinătate, preoți și diaconi. Tinerii au umplut Catedrala mitropolitană și curtea locașului de cult unde organizatorii au pregătit un ecran de mari dimensiuni pentru toți cei care nu au mai încăput în biserică să poată urmări slujba religioasă. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza, iar tinerii prezenți au cântat pricesne.
„Câtă bucurie ați creat cerului!”
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu care a tâlcuit Evanghelia din Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci. „Așa cum, în Adam cel vechi, noi eram cuprinși și suntem cuprinși prin naștere, spre viață, în Mântuitorul Iisus Hristos suntem cuprinși, în Adam cel Nou, ca să fim curățiți de păcat prin Cruce și apoi cuprinși în slavă prin Înviere. Deci Fiul lui Dumnezeu este în ceruri pentru că El este Dumnezeu adevărat și Om adevărat”, a subliniat IPS Mitropolit Irineu.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea ITO 2018, autorităților care au sprijinit evenimentul și tinerilor participanți. Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a citit un mesaj adresat tinerilor din partea Președintelui României, Klaus Werner Johannis.
„Anul trecut, această adunare a avut ca temă «Libertatea». Anul acesta, subiectul «Unității» îi urmează în mod firesc. Împreună cu credința, unitatea și libertatea au definit destinul nostru al românilor. Libertatea socială, unitatea ca și credința într-o Românie mai bună, o grădină a Maicii Domnului, au fost idealurile pentru care au luptat și s-au jertfit ardeleni, bucovineni, basarabeni, munteni, dobrogeni și moldoveni. Voi sunteți astăzi moștenitorii idealurilor lor, continuatorii proiectului unei Românii întregi și puternice, ocrotitoare a tuturor fiilor și cetățenilor ei”, a spus Sergiu Nistor.
IPS Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat pe tineri să-și păstreze credința și curăția sufletească pentru a rămâne în continuare vrednici fii ai Bisericii străbune.
„Duceți această mărturie, duceți bucuria pe care ați trăit-o aici în aceste zile, bucuria preamăririi Maicii Preacurate, spuneți părinților voștri, mamelor voastre, câtă bucurie ați creat cerului, Bisericii și tuturor celor care v-au văzut și v-au primit aici. Să fie binecuvântați părinții voștri, dar să fiți voi rodul binecuvântat al familiei noastre pe care o iubim, o cinstim și o apărăm”, le-a spus ierarhul.
Câțiva tineri au citit un document prin care au fost sintetizate concluziile și dorințele exprimate în cadrul discuțiilor de la atelierele din acest an. Mai apoi, delegația Arhiepiscopiei Craiovei (organizatorii ITO 2019) a primit torța și i-a invitat pe tineri la următoarea ediție a ITO, care va avea loc anul viitor în cetatea Băniei. Ceremonia s-a încheiat cu intonarea imnului ITO 2018.