Ceremonie religioasă și militară la Cluj-Napoca de Ziua Naţională

Un articol de: Darius Echim - 05 Decembrie 2022

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită la Cluj-Napoca printr-o suită de manifestări religioase şi militare. În toate bisericile ortodoxe au fost oficiate slujbe de Te Deum și de pomenire a eroilor neamului.

La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, slujba de Te Deum a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care I-a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate peste țară și popor. Ierarhul s-a rugat pentru eroii neamului românesc, care, prin jertfa lor, au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918.

La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învă­țătură în care a vorbit despre cre­dința și dragostea pentru neam și țară a înaintașilor.

„Astăzi, neamul nostru dă slavă lui Dumnezeu pentru că în momentul acela astral ne-a ajutat să ne unim într-o singură țară, pe care o dorim ocrotită de Dumnezeu și prosperă în continuare. (…) De multe ori, preocupările oamenilor nu sunt în convergență cu aceste gânduri mărețe legate de darul lui Dumnezeu, pe care ni l-a făcut la 1 Decembrie 1918. Bunului Dumnezeu I-am adus astăzi laudă, pe El Îl rugăm să pună pace în lume, să se termine războiul pentru totdeauna și să aibă grijă de această țară frumoasă”, a spus ierarhul. La slujba de Te Deum au participat clerici, autorități militare și civile.

Evenimentele dedicate Zilei Na­ționale au continuat în Piața Avram Iancu, unde, în prezența IPS Mitropolit Andrei, a autorită­ților militare și civile, a avut loc ceremonia oficială dedicată Zilei Naţionale a României. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare și a tehnicii militare, precum și cu survolul aeronavelor Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii. Ceremonia a fost organizată de Instituția Prefectului - județul Cluj, alături de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „Gemina”. La Cluj-Napoca, manifestările de 1 Decembrie au continuat pe tot parcursul zilei în diferite zone din oraș.