Ceremonii scurte, fără public, de Ziua Națională
Ziua Națională a României a fost marcată, în Capitală și în principalele orașe, prin ceremonii scurte la care publicul larg nu a avut acces. La București, manifestările oficiale au avut loc la Arcul de Triumf cu participarea a 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, iar la Alba Iulia a fost organizat un ceremonial militar restrâns la Monumentul Unirii.
În cadrul ceremoniei oficiale de la Arcul de Triumf din Capitală, s-a ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2 și au fost trase 21 de salve de tun. Evenimentul, care nu a inclus tradiționala paradă militară și nu a fost deschis publicului, a avut ca invitați doar ambasadori străini şi personal medical. De asemenea, potrivit MApN, cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţii Armatei României au participat la organizarea şi desfăşurarea de ceremonii restrânse în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune peste granițe au fost prezenți la ceremonii militare în cadru restrâns.
Și la Alba Iulia a avut loc o ceremonie militară dedicată Zilei Naţionale, în absenţa publicului şi cu efective reduse, fără tehnică militară. Cu o zi înainte, luni, într-o altă festivitate dedicată Zilei Naționale, Drapelul Naţional, sfinţit de către Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Părinte Irineu, a fost arborat în Piaţa Tricolorului din oraș, în prezența a doar câteva zeci de persoane, printre acestea regăsindu-se şi un veteran de război, de 98 de ani, Laurean Deac. Sublocotenentul în rezervă Laurean Deac (foto) a luptat pe frontul din Rusia, unde a stat apoi în prizonierat patru ani, fiind eliberat în 1948. În 1963, s-a stabilit în Alba Iulia. „Totdeauna am fost de Ziua Naţională. Dacă nu era boala asta peste noi, era mai bine. Era lume aici multă. Acum, mai puţină”, a spus veteranul, potrivit Agerpres. El le-a urat românilor toate „cele bune” şi „să meargă înainte”. La rândul său, prefectul judeţului Alba, Nicolae Albu, a afirmat că „atmosfera Zilei Naţionale există”, în pofida situației actuale impuse de pandemie.
La Brăila, din cauza restricţiilor, brăilenii nu s-au mai putut aduna în Piaţa Independenţei ca în anii trecuţi, iar militarii nu au defilat pe Calea Călăraşilor, aşa cum o făceau de fiecare dată la 1 Decembrie. Ceremonia de din oraș a inclus o slujbă religioasă, trecerea în revistă a Gărzii de Onoare și depuneri de flori la monumentul Ecaterinei Teodoroiu.
La Iași, autorităţile locale au organizat la statuia regelui Ferdinand o scurtă festivitate dedicată Zilei Naţionale, în timpul căreia s-a intonat Imnul naţional, moment urmat de un ceremonial religios şi depuneri de coroane.
(Cristina Zamfirescu)