Certificatele de sănătate publică, obligatorii pentru carnea de miel
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a declanşat, începând de ieri, o serie de controale la nivel naţional pentru verificarea modului în care sunt produse, transportate şi valorificate carnea de miel, ouăle, dar şi alte alimente consumate cu precădere în perioada sărbătorilor pascale.
ANSVSA recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în care sunt respectate condiţiile generale de igienă.
Astfel, carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate care atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării au fost supuse examenelor veterinare înainte de sacrificare (ante-mortem), precum şi după sacrificare (post-mortem), iar în urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.
Carnea de miel (ied) - care se obţine prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar - are aplicată o ştampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri: în partea superioară: „ROMÂNIA“, cu majuscule; în centru: indicativul judeţului, urmat fără întrerupere de numărul de autorizare al unităţii. Imediat sub acesta se înscrie numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unităţii; în partea inferioară: „CONTROLAT SANITAR-VETERINAR“, cu majuscule.
În ce condiţii se pot comercializa lactatele şi brânzeturileProducătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine. De asemenea, un aspect foarte important este reprezentat de modul în care persoanele care comercializează produsele de origine animală respectă cerinţele de igienă stabilite de legislaţia în vigoare. Astfel, toate persoanele care manipulează produsele de origine animală până la comercializare trebuie să fie sănătoase, să aibă carnete de sănătate vizate periodic de către o unitate medicală şi să poarte o îmbrăcăminte curată (halat, şorţ şi bonetă de culoare albă).
În ceea ce priveşte ouăle, autoritatea susţine că achiziţionarea lor din locuri aflate sub supraveghere sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor presupune că acestea provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate şi controlate sanitar-veterinar. De asemenea, comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri de către producătorii agricoli se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA judeţene.ANSVSA face apel către cetăţeni să sesizeze toate neregulile pe care le observă în domeniul siguranţei alimentelor la numărul de telefon 0800 826 787, care poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie. Anul acesta, la fel ca şi în anii trecuţi, în perioada sărbătorilor pascale se vor sacrifica în jur de patru milioane de miei, producţia de carne de ovine acoperind necesarul de consum intern în proporţie de 99%.