Cetatea Iaşilor a fost inima muzicii corale şi a celei psaltice

Data: 07 Iulie 2015

Iaşul este capitala culturii ro­mâ­neşti. Un oraş al marilor iubiri, al marilor idei, al Marii Uniri. Un oraş al primului spec­ta­­col de teatru în limba română, al primului orologiu din Ţările Ro­mâne şi al primelor pagini ti­pă­rite în limba română. Al pri­mu­lui Abecedar, al primului mu­zeu memorial şi al primului Mu­zeu de Istorie naturală, al pri­mului cor mixt românesc, în care femeile au cântat cot la cot cu bărbaţii.

Iosif cel Sfânt, Mitropolitul Mol­dovei, el însuşi bun cân­tă­reţ şi compozitor, a însufleţit ce­ta­tea Mol­dovei cu primul cor din ţara noas­tră în care au cân­tat şi fe­me­i­le. Meritul acestui cor s-a da­to­­rat şi dirijorului - Gavriil Mu­si­cescu.

Prinos adus marelui compozitor ieşean, Asociaţia „Iubire şi În­cre­dere“ din Iaşi a organizat, la în­ceput de iulie 2015, Fes­tivalul-Concurs Coral Interna­ţional pen­tru Tineret „Gavriil Musi­ces­cu“, ediţia a III-a. Timp de şapte zi­le, muzicologi, profesori, dirijori, coruri, tineri şi ti­nere din Ro­mânia, Italia, Gre­cia, Bul­ga­ria, Ucraina şi Re­pu­bli­ca Mol­do­va au făcut ca oraşul să fie pe pri­mul loc pe scena in­ter­­naţio­na­lă a muzicii. Totul a în­­ceput cu secţiunea dedicată mu­­zicii psal­tice, de factură bi­zan­tină, în zi­ua de pomenire a Sfân­tului Vo­ievod Ştefan cel Ma­re şi Sfânt. Ziua a doua, 3 iu­lie, a fost de­dicată corurilor de Li­cee cu pro­fil muzi­cal şi de Se­mi­narii Te­ologice, corurilor Uni­ver­­si­tă­ţi­lor de Muzică şi ale Fa­cul­tăţilor de Teologie, dar şi sec­ţiu­nii co­ru­ri­lor de tineri amatori. A existat, apoi, o zi specială în ca­re actorii prin­cipali au fost co­piii. Cu lu­mi­­nă în suflet şi mu­zică pe bu­ze, co­pii din trei ţări şi-au unit gla­­su­rile sub numele pro­iec­tului Can­tus Mundi, eve­ni­ment des­fă­şu­­rat la Casa de Cul­tură a Stu­den­ţilor şi în Par­cul Copou din Iaşi.

Seară cu lumină şi muzică, la Teatrul Naţional

În prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Mol­d­ovei şi Bucovinei, cel care a bi­necuvântat ca evenimentul să se desfăşoare în capitala Mol­do­vei, Festivalul-Concurs Coral In­ternaţional pentru Tineret „Ga­vriil Musicescu“, ediţia a III-a, s-a încheiat cu Gala de Ex­ce­len­ţă, care a avut loc în sala ma­­re a Teatrului Naţional „Va­sile A­lecsandri“ din Iaşi. Muzica a fost la ea acasă. Într-o sală pli­nă, organizatorii au adus în a­ten­ţia publicului corurile câş­ti­gă­toare la cele două secţiuni - co­ral şi psaltic, cu subsecţiunile aferente.

Astfel, au urcat pe scenă şi au în­­cântat publicul Corul Naţional de Cameră Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, Corurile re­u­ni­­­te de copii sub tutela Can­tus Mundi, Corul de copii Fusion Sound al Şcolii de muzică - Odessa, Ucraina, dirijor Verme­dov­skaia Elisabeta, Corul de co­pii Lia Ciocârlia din Chişinău, di­rijat de Svetlana Istrate, Corul de Copii Radio Bucureşti, dirijat de maestrul Voicu Popescu, Co­rul de Tineret Cantemus al Cen­tru­lui de Activitate extraşcolară Cur­cubeul - Chişinău, dirijor De­nis Ceauşov, şi Corul Aca­de­mic Anghel Manolov al Casei stu­denţilor - Sofia, Bulgaria, di­ri­­jat de Darena Popova.

Muzica liturgică de tradiţie bizantină, premiată la Iaşi

Parte a festivalului, muzica psal­tică - cea care este folosită la stra­nele bisericilor noastre - a a­vut un loc important în seara ga­lei. Corurile câştigătoare au fost premiate de către organizatori - Corul bizantin al Seminarului Te­ologic Chesarie Episcopul din Bu­zău, condus de către diaconul Con­stantin Stoica, şi Corul Chi­vo­tul al Catedralei mitro­poli­ta­ne din Iaşi, condus de arhidiacon Ciprian Rusu.

Invitaţii speciali ai secţiunii psal­tice au fost două coruri de re­nume internaţional. Formaţia de Muzică Psaltică Byzantion, con­dusă de către asist. drd. A­dri­an Sârbu, a promovat parfu­mul minunat al sonorităţilor au­te­n­tice bizantine. Pentru prima da­tă la Iaşi, Corul psaltic Tronos al Catedralei patriarhale din Bu­cureşti, dirijat de protopsaltul ar­hidiacon Mihail Bucă, a adus ce­va din lumea demult apusă a Imperiului Bizantin, încântând publicul cu trei piese psaltice.

Timp de mulţumire şi planuri de viitor

După înmânarea Trofeului Fes­tivalului „Gavriil Musicescu“ Co­rului de Tineret Cantemus al Cen­trului de Activitate extraşco­la­­ră Curcubeul - Chişinău şi du­pă recitalul Corului de Cameră Pre­ludiu, dirijat de maestrul Voi­cu Enăchescu, directorul fes­ti­­v­alului - dr. Daniela Doroşincă - a mulţumit tuturor celor care şi-au adus ofranda în realizarea e­ve­­nimentului: „La finalul acestei mi­nunate gale a muzicii corale in­ternaţionale, Asociaţia «Iu­bire şi Încredere» din Iaşi, or­ga­­nizato­rul Festivalului-Con­curs Coral In­ternaţional pentru Ti­ne­ret „Ga­vriil Musicescu“, mul­ţu­meşte tu­turor acelora care ne-au spriji­nit în efortul nostru de a o­feri iu­bi­torilor de muzică manifestări de înaltă ţinută artistică. Vă aş­tep­tăm, dragi iubitori ai muzicii co­r­­ale, să ne fiţi alături în conti­nuare şi la celelalte ediţii pe care dorim să le realizăm“.